Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter jullovsgympan: Rödöns sportklubb kan vinna Svenska barnidrottspriset

/
  • Malin Schleenvoigt och Mats-Erik Wiktorsson, två av alla Rödöbor som sitter i styrelsen för Rödöns sportklubb, nu nominerad för barnidrottspriset.

Under jullovet samlade de byns alla barn i en gympahall.
Nu har Rödöns sportklubb nominerats till det Svenska barnidrottspriset som i fjol delades ut på Diamond league-galan i Stockholm.

Annons

Rödöns sportklubb firar 85 år i år. Samma år som klubben kan vinna ett pris som har instiftats för att motverka barnidrotten. Och framhäva barnidrott.

Låter det motsägelsefullt?

Bakom priset finns den kända svenska idrottsläkaren Klas Östberg, före detta SOK-läkare, som slog larm om barn- och ungdomsgymnasternas tillvaro i Sverige för fyra år sedan när han fick behandla gymnaster som tränade inför Rio.

Hans kritik, som ledde till en stor debatt om skador och undernäring, omfattade inte bara gymnastiken utan all specialiserad elitidrott för barn.

Men trots stor uppmärksamhet blev det enligt Klas Östberg inte bättre.

– Den debatten ledde ingen vart. Och jag har släppt allt det där. Jag fick också kritik för att jag jobbade mot idrotten. Därför instiftade jag det här priset i stället, förklarar Klas Östberg som genom priset vill visa på vilka alternativ det finns runt om i Sverige.

– Jag vill visa allt det som finns utanför idrotten och uppmuntra de som håller på. Barnidrott är viktigare än barnidrotten, det som händer utanför själva idrotten är viktigare.

I fjol fick den ideella organisationen Fritidsbanken priset. Det är en låneverksamhet av utrustning som kan lånas, ungefär som en bok på biblioteket. Och i år har hittills cirka tolv nomineringar kommit in.

En av dem är Rödöns Sportklubb, en ideell förening som erbjuder breddidrott på det sättet som Klas Östberg förespråkar. Under jullovet lyckades föreningen en dag boka den nya toppmoderna gymnastikhallen i arenan i Östersund, och 70 barn och vuxna lekte så att kinderna glödde.

I juryn sitter Björn Ferry, Emil Jönsson och Anna Haag. Priset delas ut i sommar. Då är frågan om 85-årsjubilerande sportklubben får dubbel anledning att fira.

Missa inte vår nya nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Mer läsning

Annons