Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter kontroverserna: Gemensam start i Vasaloppet 2017

Vasaloppet kommer att köras med gemensam start även i år, det har tävlingsledningen i samråd med elitdamerna avgjort.

Annons

Efter fjolårets kontroverser kommer idag beskedet att det blir fortsatt gemensam start för damer och herrar i Vasaloppet.

– Beslutet har tagits i samråd med flera av elittjejerna. Samtidigt kommer vi att förtydliga regeln som säger att de tävlande inte får hindra varandra, säger Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: (Pluskund) De höll diskussionen om Vasaloppets förändring: "Tyvärr fungerade inte tanken"

En av fjolårets åtgärder för att underlätta för damerna var att försöka skapa ett fritt upplopp för dem sista biten in i mål. En åtgärd som ledningen inte anser fungerat som det var tänkt.

– Vi kommer också att sätta in extra personal som bevakar att den regeln följs, framför allt på upploppet, säger Tommy Höglund i ett pressmeddelande.

En av konsekvenserna om en åkare bryter mot regeln och hindrar en annan åkare i spåret kan bli diskvalificering.

– Vasaloppet är en klassisk tävling med mycket historik. Samtidigt är det viktigt för oss att ständigt utvecklas. Det känns bra att vi beslutat att ha kvar den gemensamma starten och behåller de förbättringar för damerna som vi införde i årets lopp samtidigt som vi tydliggör regeln om åkare som hindrar andra tävlande, säger Tommy Höglund.

Mer läsning

Annons