Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Graham Potter utsedd till årets tränare i allsvenskan – för andra året i rad

När Allsvenskans stora pris delades ut under tisdagskvällen, utsågs Östersunds FK:s tränare Graham Potter till årets tränare. Han var nominerad tillsammans med Özcan Melkemichel, Djurgårdens IF, och Magnus Pehrsson, Malmö FF, och tog därmed hem det åtråvärda priset för andra året i rad.

Annons

För dig som loggar in: Graham Potter blygsam inför utmärkelsen: "Betyder inte så mycket"

För andra året i rad utsågs ÖFK-tränaren Graham Potter till årets tränare i allsvenskan. Laget slutade på en femteplats i serien - efter att ha haft häng på trejdeplatsen ända in i slutomgången - och spelar fortfarande i Europa League, där man leder sin grupp över storlag som Hertha Berlin, Athletic Bilbao och Zorja Luhansk.

Men det var inte vilka konkurrenter som helst han tampades mot om den åtråvärda titeln. Djurgårdens Özcan Melkemichel och Malmö FF:s guldtränare Magnus Pehrsson. Trots det tuffa motståndet fick Graham Potter drygt 48% av rösterna.

– Jag är stolt, sade Potter samtidigt som han riktade ett tack till sina allsvenska tränarkollegor och sina spelare när han tog emot priset för andra året i rad. I samband med prisutdelningen fick Potter frågor om hur länge han tänker stanna i Sverige av programledaren Anna Brolin. – Jag trivs bra. Jag har varit här i sex år och människor pratar hela tiden om att jag ska lämna. Om vi förlorar två–tre matcher kanske jag kommer bli sparkad, men det är livet.

Hasse Backe berömde Potter och ÖFK:s arbete, som han kallar för innovativt. – Man ligger överlägset nummer ett när det gäller datascoutning, statistikanalyser och får ett bättre verktyg för att utvärdera spelare som andra missar.

– Även Grahams matchning i spelet i allsvenskan parallellt med spelet i Europa League har fungerat på ett alldeles utmärkt sätt. Han har dessutom varit känd för att byta spelsätt från match till match och även göra taktiska justeringar under matchen som varit intressant att se, fortsätter Backe.

Vinnarna utses av en jury bestående av allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener samt av 32 utvalda journalister och experter. I juryn ingår representanter för riks- och lokalmedia, press och tv, radio och webbtidningar. Förbundskaptenen för herrlandslaget, Janne Andersson, samt U21:s förbundskapten Roland Nilsson ingår också i juryn.

Mittmedia har fått en unik möjlighet att gå på djupet för att ta reda på vad som ligger bakom Graham Potters framgångar med Östersunds FK. Sportens Fredrik Sjölund har tillsammans med videokreatören Besart Gerbeshi skapat dokumentären.

Dokumentären, som är uppdelad i fyra delar, släpps varje söndag och just nu finns tre avsnitt ute.

Se del 1 här

Se del 2 här

Se del 3 här

Texten uppdateras.

Potter vann priset även förra säsongen: Potters stora kväll – fick förnämsta priset framröstad av spelare, ledare och media: "Jag är stolt och hedrad"

Mer läsning

Annons