Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjande USM-silver – sedan var Oliwer Danielsson tvungen att avbryta

/
  • Oliwer Danielsson, Östersunds GIF, tog silver i H15-klassen på 60 meter vid USM inomhus. Här vid vinterns Hissmoforsspelen i Jämtkrafthallen i Ås.

Sprintertalangen Oliwer Danielsson, Östersunds GIF, tog silver i H15 på 60 meter vid USM inomhus. Men kom sedan inte till start på 200 meter och längdhopp.
– Han sträckte sig tyvärr där i finalen, säger tränaren Fredrik Lindberg.

Annons

Oliwer Danielsson har en exceptionell talang för sprint, men ligger också på gränsen var hans unga kropp klarar. Redan innan USM hade han känningar i en höftböjare, så han och Fredrik Lindberg hade återkommande kontakter med en sjukgymnast om Oliwer skulle tävla eller inte.

– Men Oliwer kände inget inför finalen, så då blev det klartecken att köra fullt ös, säger Fredrik Lindberg.

Läs mer: Tio medaljörer på tre år – men ingen med i VM: hoppet står till Kinsey

Oliwer Danielsson, som hade 7,20 i semifinalen, fick ge sig mot Bimo Soenarso, Ystad, i finalen, men tog silver med 7,33. Men glädjen över medaljen, förtogs en del av att olyckan samtidigt var framme.

Skadan gjorde att de båda andra planerade grenarna i USM, där Oliwer Danielsson också hörde till favoriterna, framför allt i längdhopp där han är överlägsen statistiketta, förstås bara var att ställa in.

– Prognosen är att det tar sex–åtta veckor innan han är hyfsat återställd. Sedan får vi se hur det blir i sommar. Vi vill inte stressa fram något, säger Fredrik Lindberg.

Läs mer: Tre länsmedaljer i JSM: "Helt okej, men jag har mer i kroppen"

Han är medveten om att det krävs en oerhörd försiktighet i matchningen av en talang som Oliwer Danielsson.

– Han är så otroligt explosiv. Tiderna som han gör på 60 meter, neråt 7,10, är det knappt någon annan 15-åring som gjort. Svenska rekordet är väl 7,12 tror jag, säger Fredrik Lindberg och kommer dessutom på att Oliwer Danielsson är född sent på året, i december, och endast är 14 år.

Fredrik Lindberg förklarar svårigheten med att hantera den explosiviteten:

– Det behövs mycket styrka för att klara de tiderna. Vi har börjat köra lite styrketräning, men inte så tungt som skulle behövas. Han har en sådan oerhörd kapacitet, så det gäller att gå försiktigt fram och tänka långsiktigt.

Läs mer: Grelsson en av topparna i Hissmoforsspelen

Därför finns ingen panik med att komma tillbaka snabbt till tävlingsbanorna för Oliwer Danielsson i sommar.

– Vi ska framför allt se till att han blir frisk och kry till nästa säsong och ännu längre fram, säger Fredrik Lindberg.

Mer läsning

Annons