Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé av sprinttalang i Världsungdomsspelen

/
  • Oliwer Danielsson, Östersunds GIF, här från Waplanspelen i Krokom i fjol, slog till på bred front vid helgens Världsungdomsspel i Göteborg – seger i 80 meter och längd samt andraplats på 300 meter i H14.

Oliwer Danielsson, Östersunds GIF, slog till på bred front vid Världsungdomsspelen i Göteborg. Sprinttalangen noterade två segrar och en andraplats, alla efter personliga rekord och dessutom två Sverigebästa i H14.

Annons

– Det var ingen dålig helg. Men jag hade kunnat göra några grejer lite bättre, säger Oliwer Danielsson och utvecklar sitt resonemang:

– Jag fällde mig lite tidigt på 80 meter och längdhopp hade jag bara kört tre träningar innan.

Men det räckte bevisligen långt ändå i den gigantiska ungdomstävlingen med alla de bästa svenskarna och även många starka utländska deltagare.

– Vi har ju inget SM i 14-årsklassen, så för oss är Världsungdomsspelen säsongens största tävling och det stora målet är att vinna där, säger Oliwer Danielsson, som alltså infriade det målet med råge.

Östersundskillen vann 80 meter på 9,28 sekunder, nytt svenskt årsbästa i klassen, vann längdhoppet på 6,58 meter, även det svenskt årsbästa, och blev tvåa på 300 meter på 37,01 sekunder, där segraren Albert Nygren, Upsala, med 36,83 är den ende i Sverige som gjort bättre i år.

– Längdhoppet är jag mest nöjd med, det var pers med 30 centimeter, säger Oliwer Danielsson som visste tidigt att det var sprint som gällde:

– Jag har varit snabb ända sedan dagis och fröknarna där sa att "dig får vi nog läsa om i tidningarna framöver". Och som 5-åring sa jag själv att "det här ska jag satsa på och ta VM- och OS-guld i".

Det är långt dit, men helgens resultat visar att Oliwer Danielsson är på rätt väg. Och har han en skön marginal i träningen:

– Jag kör tre gånger i veckan, medan andra i Sverige kör fyra–fem. Dessutom kör jag nog ungefär fem färre tävlingar också. Så jag får bra med återhämtning jämfört med andra.

Det var flera länsfriidrottare som höll sig långt framme i Världsungdomsspelen. UVM-genrepande Emelie Nyman Wänseth, Östersunds GIF, i F17, vann höjd på 1,75 meter, var fyra i både kula och 100 meter häck, samt längre ner i spjut.

– Det gick inte riktigt som jag ville, säger Emelie Nyman Wänseth, som vi återkommer mer till inför ungdoms-VM inom de närmaste dagarna.

Fyra blev även Sanna Pettersson, ÖGIF, i F16 höjd med 1,68 meter, lika som trean och sju centimeter från segraren. Fanny Engström, ÖGIF, var sexa i F15 stav med 2,60 meter, Anna Engelin, ÖGIF, sjua på 400 meter i F17 med 58,10 sekunder (även tia på 400 häck för kvinnor) och sjua även Johan Alsing, ÖGIF, i P16 på 200 meter med 23,32, som gav seger i finalheat 2 (han var även nia i längd med 6,01).

Placeringar bland de tio främsta även för Hedda Bångman, Trångsviken, åtta på kvinnor 3 000 meter, Lina Näslund, ÖGIF, nia i F17 tresteg, Linnéa Carpenter, ÖGIF, nia i F17 kula, och Meja Lindberg, nia i längd och tia på 60 meter i F12.

Mer läsning

Annons