Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brunflo lanserar Igor Larionov Cup – med ryskt deltagande

Samarbetet mellan Igor Larionov och Brunflo IK är ingalunda avslutat.
Här är den före detta världsspelarens senaste bidrag:
Larionov har gett sitt namn till helgens U11-cup – och dessutom "rekryterat" ett ryskt lag till cupen.

Annons

Igor Larionov under sin debutmatch för Brunflo i Klanghallen. Motståndare var Kovland. Året: 2006.

Här är en kort resumé för alla som inte känner till historien:

Igor Larionov är en av världens bästa spelare, alla kategorier. Han ingick i den fruktade ryska "superfemman", med bland andra Vladimir Krutov och Sergej Makarov, Sovjet sopade banan med allt och alla.

Det blev bland annat två OS- och fyra VM-guld samt ett Canada Cup-guld . Larionov avslutade karriären med cirka 900 NHL-matcher samt tre Stanley Cup-titlar med sitt Detroit.

Den fantastiska karriären avslutades i – Brunflo!

Året var 2006, datumet 24 januari. Den dagen kommer för alltid att vara kanske den största i Brunflo IK:s historia.

Det var då som Igor Larionov klev in i Klanghallen. Iklädd Brunflos svartröda dräkt. Motståndare var Kovland och det var en seriematch i division 1.

Brunflo hade svarat för det årets stora PR-kupp i svensk hockey. Genom goda kontakter hade man (Tommy Samuelsson) lyckats få Igor Larionov att spela två matcher för klubben.

Matchen mot Kovland drog 1 500 åskådare – ett publikrekord som står sig än i dag. Brunflo vann med 5–2 och Larionov inledde med att göra ett målpass fram till 1–0. Tid: 25 sekunder...

Dagen efter väntade Kramfors – då med 1 235 åskådare på läktaren. Igor Larionov svarade för ett mål och ett målpas.

Allt sedan dess har Brunflo och Tommy Samuelsson upprätthållit den goda kontakten med Larionov och nu sjösätter man ett nytt samarbete.

– Vi har en längre tid velat göra en U11-cup och i våras kom idén upp om att fråga Igor om han vill vara med. Det tog bara en dag, sedan hade han gett klartecken för att hjälpa oss, berättar Peter Westin, ledare för Brunflos U11-grupp.

Westin är riktigt uppspelt inför helgens cup och inte minst besöket av Olimpiets, laget från Moskva. Det coachas faktiskt av Evgeny Larionov, bror till Igor. I laget finns ytterligare en Larionov – Dimitrii, son till Evgeny.

– De kommer med en trupp på 35-40 spelare, ledare och föräldrar. Vi är mycket spända på hur det ska bli. Att få hit ett ryskt lag är stort. Vi hoppas förstås på en braksuccé, säger Westin och Tommy Samuelsson.

Den sistnämnda hade även hoppats på ett besök av Igor Larionov, men så blir det inte.

– Vi ville gärna att han skulle släppa pucken och ta med sig lite hockeygrejor hit, men han han har för mycket att stå i. Igor är spelaragent, han driver en hockeyskola på somrarna och har mycket annat.

Satsningen på Igor Larionov Cup kostar förstås en del. Men Brunflo hoppas kunna göra en vinst.

– Vi har sponsorer och hela byn ställer upp. Dessutom har en lokal korvbar ordnat ett speciellt LariOnov-mål under cupen, säger Peter Westin och skrattar gott.

"Huvudmatchen" spelas fredag kväll klockan 20.00. Brunflo mot Olimpiets.

– Vi vet ju inte alls hur bra ryssarna är, men resultat är inte det viktigaste. Det är att få till en cup för de yngsta, avslutar Peter Westin.

Övriga lag är Brunflo, Timrå, Leksand, Njurunda, KB65 och Järpen.

Mer läsning

Annons