Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga ryska lirare bjuder på hockeygodis vid Igor Larionov Cup i Brunflo

Ryska U11-laget Olimpiets imponerade med kvickt spel och många läckra mål under första dagen av Igor Larionov Cup i Klanghallen. En hockeyfest som fortsätter i helgen.
– Det var roligt att möta dem, säger Olle Björklund, i hemmalaget Brunflo.

Annons

Igor Larionov Cup startade i Klanghallen, Brunflo, under fredagen med publikfriande lir från ryska Olimpiets, Här sätter Nikita Popov, lagets stora poängkung hittills med tio mål och tre assist, fart efter sargen och smiter förbi Ville Westin i Brunflo.

Första upplagan av cupen, som är döpt efter hockeylegendaren Igor Larionov som spelade ett par matcher med Brunflo för tio år sedan, ser ut att bli succé. Mycket hjälpt av de långväga gästerna i Olimpiets, med Igors bror Evgeny Larionov som tränare.

Spelarna är endast 10–11 år, men imponerar med en rapp skridskoåkning, säker klubbhantering och fin blick för spelet. Men så är de också redan rätt hårt drillade.

– De har hållit på ungefär fem år och kör nu fyra–fem träningar i veckan, samt matcher varje helg. Passen är på två timmar, en på isen med skridsko- och klubbteknik och sedan en timme med fysisk grundträning och även lite taktik, säger Evgeny Larionov.

Han spelade själv i många år, som bäst i ryska andradivisionen, men aldrig med sin tre år yngre bror Igor Larionov, som tidigt sprang förbi till en helt annan nivå.

– Det har blivit någon gång nu senare, som veteraner, säger Evgeny Larionov, som berättar att lillebror Igor är intresserad av hur det går i cupen i Brunflo och följer laget på distans via sms och telefonsamtal.

Olimpiets coachas av Evgeny Larionov, bror till legendaren Igor Larionov, som spelade i Brunflo för tio år sedan och har gett namn till helgens U11-cup i Klanghallen.

Äventyret i Brunflo är första cupen utomlands för Olimpiets unga lirare. Brunflo IK står för lagets uppehälle, men resan har spelarnas föräldrar fått lägga ut för.

Det är ett blandat lag till cupen, med spelare födda 2006 och 2007, som håller hög klass hemma i Ryssland.

– De spelar ett mästerskap i Moskvaregionen och där leder de i ena årgången och ligger trea i den andra, förklarar Svetlana Stewart, en förälder som hjälper till som tolk på engelska under intervjun med rysktalande Evgeny Larionov.

Inledningsdagen av Igor Larionov Cup bjöd på tre klara segrar för Olimpiets. Den sista på fredagkvällen mot hemmalaget Brunflo IK.

Hemmakrigarna höll emot bra i början, men de ryska ungdomarna fick hål på Brunflo efter sex minuter och sedan rullade målen in. Flera på riktigt spektakulära sätt dessutom.

Ett trickmål signerat Anatoly Soshnikov som satte pucken i nättaket bakifrån genom att vricka till klubban med pucken fast på bladet.

Andra målet var matchens godbit. Anatoly Soshnikov limmade upp pucken på klubban bakom målet, och flippade sedan fräckt in den i nättaket bakom ryggen på den överrumplade Brunflomålvakten.

Trots storförlusten 1–10 så var det idel glada miner hos Brunflospelarna. En rolig och lärorik match mot ett lag som hade många starka sidor.

– De passade pucken bra, säger Olle Björklund, som såg till att även Brunflo fick måljubla i matchen.

Brunflojubel efter målet av Olle Björklund (44).

Brunflotränaren Peter Westin konstaterade att det skiljer en hel del i träning då de kör tre pass i veckan på runt timmen. Han var nöjd med sitt lag och imponerad av ryska motståndarna:

– Vi kämpade med bra länge. Den stora skillnaden är tekniken, där de klarar av att göra mycket i den höga farten, säger Peter Westin och konstaterar:

– Det här är en match killarna kommer minnas hela livet.

Efter tre nya gruppspelsmatcher för de båda lagen under lördagen så väntar slutspel på söndag. Där hoppas Peter Westin och Brunflo på en till match mot Olimpiets.

– Vi ska försöka få en till chans innan det är slut.

Olimpiets Anatoly Soshnikov driver snyggt fram med pucken förbi ett par Brunflospelare.

Annars kan returmötet komma i slutet av januari. Olimpiets har bjudit in Brunflo till deras Yuri Lyapkin Cup i Balashikha i utkanten av Moskva.

– Det är inte många som får åka med ett ungdomslag till Ryssland, så vi måste väl försöka få ihop pengar på något vis för att åka dit, säger Peter Westin.

Brunflo IK räknar dessutom med att det blir nya upplagor av Igor Larionov Cup, och hoppas att Olimpiets återkommer.

– Allt har varit jättebra, vi har blivit väl emottagna här i Brunflo och hoppas att vi får komma tillbaka. Men jag är lite rädd att vi gör för många mål så att de inte bjuder in oss, säger Evgeny Larionov skämtsamt.

Läktarna i Klanghallen var bra fyllda redan under fredagen, men de ryska gästerna ser gärna att det kommer ännu mer folk i helgen.

– Vi brukar spela bättre och bättre, säger Evgeny Larionov som ett extra lockbete.

Här är programmet för helgens matcher i Igor Larionov Cup

Mer läsning

Annons