Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victor Allansson vilar under EM-genrepet: "Jag skulle bli fly förbannad om det hände något"

För tre veckor sedan gjorde Victor Allansson från Östersunds judoklubb illa axeln, något som fått honom att dra lite i handbromsen för att i förebyggande syfte skydda sig själv från att gå sönder innan U23-EM om två veckor. Därför vilar han från tävling under genrepet.

Annons

Just nu är Victor Allansson i Malaga, det är genrep inför U23-EM och ett träningsläger i samband med genrepet. Men Allansson ser tävlingarna från läktarplats då han för tre veckor sedan i samband med att han kvalade sig in till U23-EM genom sin bronsplacering även gjorde illa axeln.

– Jag fick en smäll mot axeln när jag tävlade i Finland så jag tävlar inte under genrepet. Men på måndag börjar lägret och då ska jag vara med och köra har jag bestämt.

Victor Allansson, Östersunds judoklubb, med bronsmedaljen från Europacupen i finska Tammerfors.

Det var i Finland som Allansson blev klar för U23-EM. En otroligt viktig tävling för hans del, redan i fjol hade han satt målet att kvala till U23-EM men kom inte med. Därför blev det onödigt spännande för Allansson när han fick smällen mot axeln i fjärde matchen.

– Det var i match fyra av sex som jag gjorde illa mig. Jag la inte märke så mycket till det först för jag var så varm och full av adrenalin men till sista matchen så hade vi haft två timmars paus och då kände jag av det lite mer.

Men hur klarade du av smärtan?

– Det var väl bara vinnarskallen och jävlar anamma. Men den matchen var så himla viktig för mig så jag tänkte att "jag får medalj bara jag vinner det här nu", det vägde mer än något annat, säger Allansson.

Och det hade han rätt i, för på kvällen fick han ett SMS där han blev gratulerad för medaljen men även fick beskedet att han skulle få tävla på U23-EM.

– Det var helt underbart och jag visste att bara om jag gjorde det bra i Finland så skulle jag komma med.

På helgens genrep tävlade lätt- och mellan- på lördagen och tungviktsklasserna gick på söndagen. Allansson skulle ha tävlat i -73 men valde i förbyggande syfte att se genrepen från läktaren istället.

– Det är rätt surt faktiskt, man känner sig rätt mesig när man sitter och kollar på sina landslagskamrater. Men samtidigt skulle jag bli fly förbannad om jag skulle slå upp axeln igen så det är nog klokt ändå.

Det var inte lätt för Allansson att endast se på:

– Man vill ju vara med och slåss och man blir så sugen när man ser dem men det finns en röst inne i mig som säger "hörru, tänk på axeln".

Det blir dock bara två dagars väntan för sedan startar träningslägret och där ska han ju åtminstone delta.

Kan du ta det lugnt där då?

– Ja men det tror jag. Jag får försöka hålla igen för axelns skull.

Vad är det egentligen som har hänt med din axel?

– Jag fick ju en smäll och först trodde vi bara att det var en svullnad så jag blev beordrad att vila lite så skulle det gå över. Men sedan när jag var på träningsläger fem dagar senare i Italien så var det inte helt riskfritt, då fick jag känningar igen och då kollade vi upp det en gång till och då fick jag veta att det var en bristning i ett muskelfäste i axeln.

Nu väntas träning under försiktighet i fyra dagar i Malaga för Allansson och sedan blir det el, laser och tejp som ska plåstra ihop axeln så att den håller till EM.

Vad är målet under EM?

– Det är medaljmatch. Jag är i bra form och två av det tre senaste tävlingarna har gått väldigt bra, säger han.

– Sedan är EM den sista tävlingen för säsongen så om jag bara kan hålla där så är det perfekt, för sedan finns tid för rehabilitering och återhämtning. På tävling går man in i någon liten bubbla och inget är av värde förutom motståndaren och det tränaren har att säga.

EM går om två veckor i Tel Aviv, Israel och det är då som Victor Allansson ska vara redo för medaljkamp.

Mer läsning

Annons