Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT-profilen och jämten Yvette tar emot SVT-tittarna – "Plex" stor förebild

/
  • Yvette Hermundstad kommer att leda SVT:s jubileumssändning (den 50:e) från Vasaloppet.
  • Sven
  • Under många år har Yvette Hermundstad som reporter bevakat skidåkarnas färd från Berga By till Mora.

Nyfiken och glad.
Så beskriver Yvette Hermundstad sig själv.
44-åringen från jämtländska Brunflo ska leda SVT:s jubileumssändning, den 50:e, av den kanske största svenska idrottsklassikern.
Känslan?
– Varmt, stort och väldigt speciellt. Vasaloppet är... just Vasaloppet. Ett av de finaste uppdrag att få arbeta med på TV-sporten, enligt mig, säger programledarankaret.

Annons

Sven "Plex" Pettersson var under nästan ett halvsekel mer eller mindre en synonym till Vasaloppet.

På senare år har André Pops, med sin helyllestil, varit den som varit programledare.

LÄS MER: Yvette Hermundstad leder Vasaloppets tv-sändning

Nu är det dags för en charmig tjej, som även hon gått hem hos den breda tv-publiken, att vara programledare när åkarna ger sig ut i den 92:a Vasaloppsupplagan.

– "Plex" är en stor förebild, "Plex" ÄR Vasaloppet för mig och Jämtlands stolthet, säger Yvette Hermundstad.

– Minnet när vi möttes första gången är starkt. Jag började på TV-sporten 2002, mötte honom i en korridor (vilket var stort) något år senare, tog i hand och presenterade mig blygt. Han tittade på mig med fast och snäll blick, sa med sin välbekanta röst "Jo, jag vet vem du är. Så fint att vi får Jämtländsk förstärkning".

– Haft den stunden med mig och kommer att ha när jag som jämte nummer två säger "Gomorron ifrån Berga By" den första söndagen i mars, betonar SVT-ankaret.

Hur kommer du att sätta din speciella prägel?

– Prägeln på Vasaloppet är just stämningen, tävlingen och allt omkring som jag nämnt tidigare, historia, kultur, elit och motionär. Programledarens roll, tänker jag, är av mindre betydelse. Jag är mig själv och vill väl förberedd guida tittarna genom dagen. 

Yvette Hermundstad är lugn, samlad, och jobbar ofta med glimten i ögat. Men även saklig och tydlig med det hon gör.

Varför ligger just längdskidåkningen dig så varmt om hjärtat?

– Som jämte, uppväxt i Brunflo, var det såklart längdskidor som gällde på vintrarna. Tävlade, med mediokra resultat, i Brunflo IF, och har tillbringat många timmar i elljusspåret därhemma. Som exiljämte jublar jag när vintern når södra delarna av landet så spår kan dras. Vi har haft några sköna veckor nu, tyvärr har snön smält undan.

Vad är det som är så speciellt med den första söndagen i mars, och som får folk att sitta framför tv-apparaten från Berga By till Mora?

– Tänker att historiken, kulturen, elitåkarna och motionärerna – allt sammantaget gör Vasaloppet till en helt unik upplevelse att följa redan från 07.30 söndagsmorgon.

LÄS MER: SVT-profilen kritiseras för framträdandet i Åre

När Yvette var liten satt hon ofta i soffan och upplevde myllret vid starten, hörde "Plex" hälsa god morgon från Berga By.

– Under mina 14 år på SVT har jag bevakat flera Vasalopp som reporter. Att göra intervjuer längst fram i elitledet 07.58, strax före start, och känna energin, förväntan, ibland bävan, från tusentals åkare bakom är mäktigt. 

SVT hårdsatsar på Vasaloppet. Vasaloppet är en idrottsklassiker som berör så många.

– Det är mycket som krävs av alla inblandade. Tekniskt är Vasaloppet en stor apparat där vädret, som vi inte kan påverka, kan utmana. Inte bara för åkarna, menar Yvette Hermundstad.

– Kommer ihåg för några år sedan när molntäcket låg lågt, hindrade helikoptrarna ifrån att lyfta, vilket isåfall betytt uteblivna tv-bilder från starten. Den bilden vi alla vill uppleva.

– Molnen lättade 07.50, vi fick klartecken att lyfta, och 08.00 hade vi bilden. Härligheten med direktsändning är just ovissheten och tryggheten ligger i att vi är ett gigantiskt lag med stor kompetens där var och en ger hundra procent för en lyckad helhet.

Hur förbereder du dig?

– Att vara väl förberedd är viktigt för mig. Jag läser på, uppdaterar historiken i minnet och följer ständigt de aktuella åkarna under säsongen inför start.

Det gäller att vara uppe i ottan, är du morgontrött?

– Haha... Jag är morgonpigg. Uppe och yogar i ottan ändå. Och just den första söndagen i mars är det extra enkelt att hoppa ur sängen och i vinterkläderna.

Hur rankar du Vasaloppet bland de alla uppdrag du har?

– Rankar Vasaloppet bland det finaste uppdrag jag kan få inom TV-sporten, säger Yvette.

Beträffande kampen i skidspåren, hoppas Hermundstad på svenska framgångar.

– Britta Johansson Norgren, har efter en stark säsong Vasaloppet som sitt stora mål sedan länge. Tror på henne i år.

– Och om Johan Olssons uppladdning följer scenariot inför VM ifjol, då han blev världsmästare, ja, då blir det svenskt även på herrsidan, säger jämtskan som söndag den 6 mars med värme i rösten kommer att säga:

– God morgon från Berga By...

Mer läsning

Annons