Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Enduro Sweden Series till Östersund

Till helgen går en deltävling i den svenska endurocupen på Östberget i Östersund och på söndag startar tävlingen.

Annons
Foto: Johan Jonsson

Enduro är en relativt ny cykelgren, och har ingenting med landsvägsregistrerade crossmotorcyklar att göra. Grenen är den just nu snabbast växande inom cykelsporten, och enklast beskrivs den som ett “cykelrally”, med ett antal klockade specialsträckor.

Cecilia Thomasson, som är en av de drivande arrangörerna bakom tävlingen,

– Cyklingen i en endurotävling är ganska lik “vanlig downhill”. Skillnaden är att det inte är en, utan flera banor man tävlar på, och cyklisterna måste ta sig till toppen av varje specialsträcka för egen maskin. Transporterna klockas inte, men det finns en maxtid för att ta sig runt hela banan. Vid slutet av dagen slås tiderna på de olika specialsträckorna samman, och den med lägst tid vinner, säger Thomasson.

Intresset för helgens tävling är stort, och 260 cyklister från hela Sverige (men även Norge, Finland och Frankrike) är i dagsläget anmälda. Andreas Björk, cyklande trebarnspappa och en av de flitigaste banbyggarna inför helgens tävling förklarar tjusningen:

– Jag tror enduro växer så mycket eftersom det är den perfekta kombinationen av att få röra på sig men ändå cykla utför, vilket ju många tycker är lite extra roligt. Sen har utvecklingen gjort att en bra endurocykel nu för tiden både funkar fint till att trampa uppför och åka nerför, men även till vanlig stigcykling på platt mark.

På lördag håller liften i Gustavsbergsbacken extraöppet för träning på specialsträckorna, men på söndagen får de tävlande endast använda benen. Motionsklassen startar från Surfbukten 09.00, damer elit 10.20 och herrar elit 10.30.

Sex av sju sträckor startar vid toppen av Ladängen eller Gustavsbergsbacken, och arrangörerna uppmanar alla som vill se actionfylld cykling att komma och heja på de tävlande, men att respektera avspärrningar och bandningar och undvika att vistas på stigarna som ingår i tävlingen.

Text: Johan Jonsson

Annons