Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnéa Karlsson: Ridsportens sekt förtjänar Jerringpriset

Hon sliter sin häst i munnen och slår den hårt med sitt spö. Hästen har precis stannat framför ett hinder och ryttaren svär av ilska. Det är publikens fel, hur i helvete kunde de applådera precis där, och hästen, den gör aldrig som den blir tillsagd.

Annons

Visst är det väl både underhållande och irriterande med dåliga förlorare. Vi har alla sett de där klassiska Youtube klippen med personer som ifrågasätter spelreglerna när de visat sig att de inte vunnit. Som har tagit tillbaka sina svar i frågesport och förnekat att de ens funnits på deras läppar. De där personerna som tror att en andraplats är lika med en förlust och de personerna som skyller på reglerna eller tillfälligheter när fel person vinner.

Visste ni förresten att den svenska ridsporten är en sekt, en sekt som uppmanat sina medlemmar att rösta på Peder Fredricson under omröstningen till Jerringpriset. Jerringpriset som även går under smeknamnet ”Folkets pris” under Idrottsgalan.

Jerringpriset är ett pris som uppkallades efter radiopionjären Sven Jerring och delas ut till en framgångsrik svensk idrottare för en framgångsrik sportprestation under det gångna året. Det är många personer och mycket jobb som ligger bakom nomineringarna. Sedan röstar det svenska folket fram en vinnare.

Peder Fredricson var en av de nominerade, trots att han bara lyckats vinna silver under OS i Rio de Janeiro. Ja eller Peder och Peder, det var ju trots allt hans häst ”All in” som hoppade. ”Det är ett skämt”, ”det är fejk”, ”varför finns ens priset när inte rätt person vinner”, ”Skandal”.

Visste ni att ridning är Sveriges näst största ungdomsidrott, Den sjätte största sporten i Sverige totalt, sett till antal aktiva i idrott.

Ute på stallbacken blänger ungdomarna på ryttaren som just piskat och skyllt sin förlust på sin häst. Alla vet att det aldrig är hästens fel. Även en ryttare i 12 års ålder vet. Det handlar om träning, fokus och precision. Precis som för alla idrottare.

När Peder Fredricson och ”All in” svävar över sista hindret i Rio de Janeiro vet ungdomarna hur mycket fokus, träning, precision, samarbete och framförallt arbete det har lagts för att nå den bedriften, precis som för alla andra som tagit en medalj i något större mästerskap. Och det är även därför Peder Fredricson vinner årets Jerringpris. Inte för att Svenska Ridsportsförbundet är en sekt, inte för att röstningen gick fel till på grund av en app, inte på grund av att hästfolket har fuskat, utan för att det finns ett gäng passionerade ryttare där ute i landet, ryttare som älskar sin sport och som värderar framgång. Det kanske är dags att erkänna ridning som sport, skaka hand och gratulera till vinsten, istället för att komma med dåliga ursäkter för att fel person vunnit. Det är faktiskt ingen som gillar en dålig förlorare.

Mer läsning

Annons