Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-guldvinnaren Isak Öhrström om framtiden: "Då skulle vi kunna bli världens bästa klubb"

Säsongen 2016 har varit Isak Öhrströms bästa med semifinalplatsen i OS som topp.
Han avslutade den med tre SM-guld på hemmabanan i Hosjöholmen utanför Falun och drömmer nu om dagen då Falu Vildvattenpark står klar.
– Då har vi världens bästa bana och då skulle vi kunna bli världens bästa klubb, utan tvekan, säger Öhrström.

Annons

SE NEDAN: Isak Öhrström på väg mot guldet i K1:

Falu Kanotklubbs Isak Öhrström blev historisk i augusti när han som förste svenska kanotslalomåkare deltog i OS.

Väl där blev det en semifinal för Öhrström, som har fortsatt visat bra form även efter de olympiska spelen och som knep en åttonde plats vid världscuptävlingarna i Slovenien för två veckor sedan.

– Jag hade ett riktigt bra semifinalåk på världscupen i Slovenien. Hade tredje snabbaste tid och var den enda som tog mig vidare med ett islag. Jag var riktigt taggad inför finalen men där gick det inte riktigt som jag hade hoppats, tyvärr. Men EM kommer att gå där nästa år på samma bana och då ska jag ha revansch. När det gäller OS, så är det klart att jag velat paddla final. Men samtidigt var det otroligt roligt att vara med i Rio. Hela mitt team har lärt oss sjukt mycket och det kommer vara en enorm fördel när vi förbereder oss inför OS i Tokyo om fyra år.

Vad betyder det för svensk kanotslalom att du tävlade i OS?

– Efter OS syns det att folk taggar till och tycker det är kul, det ger motivation för både aktiva och ledare. Det är ju inte bara jag som jobbat vidare mot OS, utan det är alla ledare som jobbat sjukt länge för den här OS-platsen och som ska ha credit för det.

SM-tävlingen på hemmaplan var årets sista för Öhrström och det blev maxutdelning med tre guld på tre starter. Förutom i K1 även i C1 och C2 tillsammans med klubbkompisen Johan Strandberg.

I K1 låg Öhrström tvåa efter Erik Holmer efter det första åket, men säkrade guldet med ett snabbt och felfritt andra åk.

– Jag försökte attackera mycket i första åket och showa lite. Det var lite för tight på portarna och det blev två islag. Till andra åket ändrade jag min taktik lite grann och körde lite mer säkert, med bra driv och det gav ju utdelning.

Hur känns det att få tävla på hemmaplan?

– Det är så klart skitkul. Falu Kanotklubb gör väldigt bra arrangemang och vi har över 70 deltagare här och över 200 starter.

Du är själv engagerad i klubben, både som styrelseledamot och som ungdomsledare.

– Det är ett otroligt bra driv i Falu Kanotklubb och extremt drivande styrelse. Vi har många roliga projekt på gång, bland annat Falu Vildvattenpark. Tanken är att vi ska bygga en konstgjord bana i centrala Falun, bredvid Främby hallar.

Vad skulle en sådan bana innebära?

– Då har vi världens bästa bana och då skulle vi kunna bli världens bästa klubb, utan tvekan. Banan kommer att hålla världscupstandard. Då finns alla förutsättningar med en superfin träningsbana här i Hosjöholmen, med banan i Dalälven vid Dala-Floda, vi har en klubb i Borlänge och en nystartad klubb här i Falun.

För Isak Öhrström väntar nu ett par veckors semester hos familjen i Jämtland innan träningen inför nästa säsong drar igång igen.

Amanda Fagerlund, även hon från Falu KK, vann som väntat SM-guld bådei K1 och i C1 i damseniorklassen.

– En rolig bana. Jag har inte kört så mycket C1, även om jag börjat göra det lite mer på slutet, säger Amanda Fagerlund.

Amanda Fagerlund på väg mot guldet i C1-klassen.

LÄS ÄVEN:

Rekordbra av Öhrström i världscupen

Öhrström slog runt – missen kostade finalplats i OS

Isak Öhrström historisk svensk i OS-forsen

Mer läsning