Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm tar ny sats mot OS tillsammans med både Åre och Falun: Notan 13,6 miljarder

Stockholm tar ny sats mot ett vinter-OS med Åre och Falun som medarrangörer. Siktet är inställt mot 2026.

Annons

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) var med och presenterade utredningen om Stockholms förutsättningar för att ansöka om och hålla de olympiska vinterspelen och Paralympics 2026.

På fredagsförmidagen hölls en presskonferens med Stockholms stad, som står som officiell möjlig arrangör.

– Det här är en process som startar med utredningen idag. Den går nu ut på remiss. Utredningen är också en förutsättning för de politiska partierna att gå vidare och fatta sina interna beslut, säger finansborgarrådet Karin Wanngård.

– Sådant här skapar otroligt många jobb, tillväxt och en rullning i ekonomin som vi behöver. Det skulle synliggöra Stockholm i hela världen.

Genom åren har massor med svenska OS-ansökningar iscensatts. Hittills har ingen rönt framgång. Senast Stockholm var på tapeten gällde det 2022. Då sade staden nej.

Nu tas ny sats. Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, stödjer ansökan.

"OS och Paralympics i Stockholm 2026 kan bli en ledstjärna för idrottsevenemang som håller fanan högt för mänskliga rättigheter, transparens och hållbarhet", skriver företrädare för Riksidrottsförbundet, Parasportförbundet och SOK i en debattartikel i DN.

Ett OS i Stockholm skulle kosta 13,6 miljarder kronor enligt utredaren Jesper Ackinger. Stödet från Internationella olympiska kommittén är cirka 7 miljarder kronor, framgår det av en TT-artikel.

När Stockholm tog steg mot ansökan 2022 anlitades Jöran Hägglund som konsult och var då den som utredde förutsättningarna. Idag är Hägglund landshövding i Jämtlands län och han kommenterar huvudstadens nya giv.

– Först och främst är det jättekul att Åre är en av tre arrangörer. Vad jag kan förstå ökar också antalet alpina tävlingar i Åre mot det förslag som skissades på förra gången.

– I och med att IOK:s ekonomiska garantier ökar från 5 till 7 miljarder kronor ökar också trovärdigheten för att kunna genomföra spelen på svensk mark. Budgeten blir mer realistisk. säger Jöran Hägglund.

Att Stockholm och Sverige gör ännu en ansökan hänger nog även samman med Internationella Olympiska Kommitténs, IOK:s ändrade inställning till spelen. IOK vill inte se några framtida spel som i Sotji 2014 där investeringsmiljarderna rann iväg till astronomiska slutsummor.

Nu välkomnar IOK "hållbara spel" där inte minst delar av anläggningarna ska kunna vara delvis flyttbara för återanvändning. Förändringen var skönjbar redan i samband med sommar-OS i London 2012.

Får Stockholm OS 2026 är det meningen att alla alpina grenar utom slalomdelen, (Hammarbybacken), ska avgöras i Åre. Backhoppning och nordisk kombination läggs i Falun.

Länge ansågs kombinationen Östersund/Åre/Falun vara ett omöjligt koncept. Orterna var för många och avstånden för långa. Idag tänks det annorlunda.

Tågordningen för Stockholm 2026 ser ut så här:

Våren 2017: Remissrunda för den utredning som ut presenterats.

Sommaren 2017: Stockholms Stads fullmäktige tar ställning.

Hösten 2017: Sveriges regering ska godkänna en OS-ansökan.

Mars 2018: Formell ansökan överlämnas till IOK.

Juli 2019: IOK fattar beslut om vilken stad som får spelen 2026.

Mer läsning

Annons