Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systrarna från Duved är på väg mot VM i skidalpinism

Följ med Fanny och Erika Borgström till Mullfjället topp. De är systrarna som följs åt i livet oavsett om det är med löparskor eller stighudar. Nu har de blivit uttagna till VM i skidalpinism.

Annons

Termometern visar –20 grader och snökanonsdimman ligger som ett lock över Duved. De som följer Erika och Fanny på Instagram har fått se en del magiska morgonbilder från Mullfjällets topp redan i november. Det ser dock inte ut som vi får uppleva något liknande i dag, men väderprognosen säger att det ska spricka upp efter nio.

– Vi börjar lite lugnt, säger Erika Borgström när vi går uppåt i kylan.

På väg mot Mullfjällets topp.

I takt med att vi tar oss längre upp på Mullfjället blir det allt behagligare, inversionen gör sitt som så ofta i Åredalen i januari. Systrarna Borgström har varit hemma i några veckor efter ett tre veckor långt träningsläger i Tignes tillsammans med Emelie Forsberg och Ida Nilsson, två svenska bergslöpare och numera även skidalpinister i världsklass.

– Vi har varit där nere och tränat 2 000 höjdmeter om dagen. Inför EM förra året hade jag som mest kört kanske 1 400, berättar Fanny.

– Nä, vi har kört mycket varvbanor i Björnen i pist, det är jättebra träning, men det här var en lite annan grej, inte läge att trilla ner direkt, säger Erika.

Båda tycker att har lärt sig mycket under veckorna i Tignes, både fysiskt, tekniskt och mentalt.

– Det var urballt att gå med Emelie och Ida. Men jag slet som ett djur, det är i sig frustrerande men det är så det är. De är bland de bästa i världen så det är inte så konstigt. Man har också fått en förståelse för vad man är kapabel till med kroppen och en förståelse för höjden och att ta ut sig, känna att man inte orkar göra något mer den dagen, säger Erika.

Tidigare har de ofta känt att de skulle kunna träna lite till, sticka ut och springa en gång till eller alltid ta cykeln till affären. I Tignes och under deras egna träningsläger på hemmaplan i december, har de däremot tränat så mycket att cykeln fått stå. I ett mail skriver Emelie Forsberg en kommentar om tjejerna:

– Det är så himla kul att se deras resa mot att bli duktiga skidalpinister (och även löpare) vilket jag verkligen tror att de kommer bli. Jag känner igen mig mycket i dem, deras kärlek till fjäll och att ta hand och hitta den där linjen mellan att träna mycket, pressa sig, bli trött och less, men samtidigt ha kvar den där stora kärleken och passionen till att göra det.

Fanny och Erika Borgström.

I vinter jobbar de halvtid på Norrmalms elektriska i Åre, där de delar en heltid.

– Det dyker upp en av oss på jobbet, skrattar Fanny.

Annars ligger fokus på att samla fler höjdmeter, upplevelser och köra utmanande tävlingar.

– Vi tänkte ge det en chans, säger Fanny.

– Det är inget livsprojekt, men just nu vill vi göra det här och förbereda oss så bra som möjligt, säger Erika.

Vilka tips har ni till den som vill prova på?

– Om man vill träna så måste man ha lätta grejor. Det går inte att skaffa några skidor som är "schysst utför" och som är tillräckligt lätta uppför, det har vi testat... En hel utrustning kostar kanske 10 000 kronor, men hur mycket pengar lägger inte folk på gymkort? säger Fanny.

Och om man har de viktiga delarna med skidor, pjäxor och stighudar, kanske man har resten hemma i förrådet; en vanlig ryggsäck, tights, underställ, längdhandskar etc.

– Det som är viktigt att kanske påpeka för nybörjare är att du är på vinterfjäll och om det händer något blir det mer konsekvenser än på sommaren. Men man kan börja med att till exempel följa turleder i Ullådalen eller gå på Skistars randonnéekväll. Det behöver inte vara så extremt, säger Fanny.

Även om sporten har sitt högsäte i alperna så växer den i Sverige. Även om det kanske är toppturandet som står för den största ökningen så har intresset spillt över på skidalpinism, till exempel arrangerar löparföretaget Team Nordic Trail en helg för nybörjare med inriktning skidalpinism i Storulvån i mars.

– Det växer, många som man möter är intresserade av den lätta utrustningen, säger Fanny.

– Det är en inspirerande sport, man är i bergen och det är en uthållighetsport som är väldigt populärt i stort just nu, det är inne att vara ute länge. Det skulle kunna bli en sport som växer ännu mer, det känner man ju, säger Erika.

– Vi vill inte blanda ihop skidalpinism med toppturer. Det är jättefint att topptura, men det är två olika saker, säger Fanny.

Vad är det bästa med skidalpinism?

– Frihetskänslan, det är en väldig frihet. Och det är fränt att stå på en topp och man har tagit sig dit själv, säger Fanny.

– Att ta ut sig på ett härligt sätt, och om vi pratar om det som sport, är det få sporter som blir så styrda av sin kapacitet. Det är en härlig känsla att ta sig fram med kroppen, säger Erika.

Nu åker de ner till Andorra i tre veckor för att köra två världscuptävlingar och har precis fått veta att de är klara för VM och ingår i ett utvecklingslag med sikte på framtiden.

---

Fanny & Erika BorgströmÅlder: 22 och 25 år Bor: DuvedGör: Tävlar i skidalpinism och trailrunning samt jobbar halvtid i butik. Instagram: @fannybor och @erikaborgstrm Facebook: Sweden Ski Mountaineering TeamBlogg: Skimogirls på outsidesweden.se

5 tekniktips för skimo1. Glid på varje steg. I stället för att lyfta och gå på skidorna, glid fram på stighudarna och sträck ut det bakre benet. Testa att gå ospårat och se titta på spåret och se att det är ett jämnt spår och inga avstamp. 2. Aktiva armar. Använd armarna, du kommer bli tröttare i överkroppen än om du bara petar i stavarna som balansstöd, men det kommer ge kraft framåt och effektivare åkning.3. Hitta pendeln. Försök tajma in arm- och benpendeln och sträck ut kroppen för att mobilisera kraften framåt. 4. Lita på att stighudarna sitter. Häng inte framåt utan försök få trycket på trampdynan och lägg över tyngden på en skida i taget. 5. Lägg in teknikfokus under ett längre pass eller en tur. Testa att fokusera på en sak i taget, till exempel att fokusera på aktiva armar under tio minuter.

Tävlingar i Sverige 201728 januari Fjellpuls cup, Vemdalen4 februari Vaeride, Fjellpuls cup, Åre/Björnen21 februari Hammarbybacken 2h, Stockholm 28 februari Fjellpuls cup, Almåsa11 mars King & Queen of sixpack, Fjellpuls cup, Storulvån23 mars Södra Berget 2h, Fjellpuls cup, Sundsvall5-9 april Keb Classic, Kebnekaise (SM i lag och sprint)Mer info: fjellpuls.se, kebclassic.se, hammarbybacken2h.se, sodraberget2h.se, vaeride.se,

VM i skidalpinism avgörs i slutet av februari i Transcavallo i Italien.

Erika Borgström.

Fanny Borgström.

Mer läsning

Annons