Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gottås har bojkottat Östersundstravet i 30 år: "Jag håller löftet till pappa"

Han är känd för travsveriges längsta bojkott.
Nu berättar Matts Gottås om varför han i 30 år vägrat tävla på hemmabanan i Östersund.
– Jag är principfast och då pappa gick bort så fortsätter jag att hålla löftet till honom, säger Gottås till Travronden.

Annons

Matts Gottås från Tandsbyn har en framgångsrik travkarriär i ryggen. Med Tand Troll (e. Troll Jahn-Svinna) blev han känd för att i mångas ögon ha Sveriges vackraste kallblod.

Men hästen som körde in drygt 1,5 miljoner kronor fick på toppen av sin karriär främst kämpa mot de stora stjärnorna, och hamnade bland annat på andraplats bakom Järvsöfaks i SM vid två tillfällen.

– Det är konstigt att han floppade i aveln som han gjorde. Järvösfaks, med Troll Jahn som farfar, har väl fått fram 42 miljonärer medan Tand Troll inte fick fram en enda. Men han fick också många sämre ston då ägarna betäckte med honom för att han var så vacker, säger Matts Gottås, till Travronden.

Matts Gottås och Tand Troll 1997.

Mest känd kanske Gottås ändå är för bojkotten mot hemmabanan som pågått i 30 år. Nu berättar han för Travronden om varför han fortfarande håller fast vid det som skedde på Östersundstravet 1987.

– Jag och pappa John hade ju stall där och var tvingade att flytta. Vi hade endast två veckor på oss att lämna stallet. Det rimmar väldigt illa med hyreslagen och pappa var oerhört besviken. Dessförinnan ville de att vi skulle anmäla hästar till lopp som inte var fulla så de skulle bli av. Jag minns att vi anmälde hästar som var chanslösa så att banan skulle kunna arrangera lopp. Men efter uppsägningen bestämde vi oss för att inte längre hjälpa till då vi själva inte fick någon hjälp.

– Pappa sa "här kör vi aldrig mer" och det är någonting som jag lovade honom. Jag är principfast och då pappa gick bort 1998 så fortsätter jag att hålla löftet till honom, säger Gottås.

Även när han flyttade Tand Troll till Åke Svanstedt i mitten av 1990-talet fortsatte bojkotten, och Svanstedt anmälde aldrig till Östersund.

– Det fanns förstås många fina lopp för Tand Troll där. Men jag hade berättat för Svanstedt vad som gällde, säger Gottås.

Nu föder Gottås upp hästar i liten skala hemma hos familjen. 20-åriga Gott Tuffa är det enda avelsstoet, som hittills lämnat tre avkommer efter Åsajärven och tre efter Järvsöfaks.

– Min dröm är att få ett sto efter Åsajärven, så jag har någon som kan ta över i aveln efter Gott Tuffa. Men en så länge har det bara blivit hingstar, säger Matts Gottås.

Bäst har det gått för Järvsöfaks-avkommorna Tant Tuff och Tand Kraft. Tand Kraft har bland annat lyckats ta hem det norska kriteriet, och fixade även andraplatsen i det svenska.

Hästen som numera ägs av Christer Lindström och tränas av Jan-Olov Persson, är en av favoriterna till sommarens kallblodsderby som i vanlig ordning avgörs på just Östersundstravet.

– Det är långt dit och det kommer verkligen inte att saknas motståndare under fyraåringssäsongen. Men det skulle vara fantastiskt om han lyckas, säger Gottås som också lovar att det vid en vinst blir ett besök i hemmabanans vinnarcirkel.

Mer läsning

Annons