Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lannem Silje räddade Ola från konkurs

/
  • Vid foten av Dovrefjället i Norge träffade vi kallblodsfenomenet Lannem Silje och hennes ägare Ola M Skrugstad. På fredag kan du se henne på Östersundstravet i jakten på segern i kallblodsderbyt.
  • Ola M Skrugstad har mycket att tacka sin Lannem Silje för. Hon såg till att Olas verksamhet inte gick under ekonomiskt.
  • Ola M Skrugstad har sex travhästar och 50 mjölkkor på gården. Lannem Silje heter den största stjärnan på gården.

Efter sex timmars bilresa svänger jag in på gården vid foten av Dovrefjället i Norge.
Mitt bland en skock mjölkkor står travstjärnan som jag vill träffa.
Häng med på ett besök hos kallblodsfenomenet Lannem Silje.

Annons

Det är några dagar sedan Ola Skrugstad fyllde 75 år och efter att ha hälsat välkommen till Lannems gård i Dovre så plockar han fram de sista bitarna av födelsedagstårtorna.

– Egentligen skulle man väl kanske ha lagt av med travhästar för längesedan när man är 75 år, men jag är ju tävlingsmänniska och älskar det här, säger Ola Skrugstad som varit bonde i nära 60 år. För tillfället har han 50 mjölkkor och sex travhästar på gården.

Han har haft flera fina travhästar under sina år som travtränare. Bland annat Lannem Siv som vann Derbystoet på Östersundstravet 2011, Lannem Sjur som blev miljonär och Lanne Sölvi.

Hästen vi hittar bland kossorna i hagen vid berget har dock redan meriter som utklassar den trion. Hon heter Lannem Silje och har sopat rent på banorna de senaste två åren. Fyraåringen har 20 raka segrar och har vunnit många stora lopp, däribland både det norska och svenska kriteriet. Hon har slagit norska-, svenska, och världsrekord.

Just nu har hon nästan tre miljoner på kontot. Nästa uppgift är kallblodsderbyts final i Östersund på fredag med 700 000 kronor i förstapris.

– Ja, jag följer den där lappen som sitter uppsatt på skåpet där. Det är Tor Wollebaek (Lannem Siljes kusk) som skrivit upp alla lopp som jag ska anmäla henne till, säger Ola Skrugstad och pekar mot luckan på köksskåpet.

Där står Sleipner Cups försök och final, Prinsessan Madeleines Pokal, Hälsinge-hambon, svenska kallblodsderbyts försök och final samt norska kallblodsderbyts försök och final.

– Ja, det är bara tre lopp kvar nu på listan innan jag behöver en ny, säger Ola Skrugstad och skrattar.

På fredag får Lannem Silje finna sig i att vara mega-favorit trots att hon bara möter hingstar i kallblodsderbyts final i Östersund.

– Det är klart att det är lite extra anspänning att ha en favorit till start. Men jag vet att hon kommer att göra sitt bästa och jag kräver inte seger. Men alla som har sett henne vet att det krävs en bra häst för att slå henne, säger Skrugstad.

Vad som gör den här tjejen till det kanske hetaste kallblodsstoet någonsin har dock Ola Skrugstad svårt att svara på.

– Det går ju inte att svara säkert på den frågan. Men hon har ju en enorm lungkapacitet och ett härligt baksteg. Sedan är hon alltid lugn och fin och hon tar aldrig i för fullt förrän man dragit upp checkremmen när det är klart för start. Hon är en helt fantastisk individ.

Och hur påverkar resan till Östersund henne?

– Hon bryr sig inte om att åka sex timmar. Hon står och äter och dricker och tar det lugnt. Det är samma sak på hemresan. När vi kommer hem så släpper jag henne lös och då går hon igenom stallet och går ut på baksidan och rullar sig.

Mitt i tårtätningen börjar Ola Skrugstad att skratta. Han kommer att tänka på den dråpliga situationen han råkade ut för förra året.

– Jag måste berätta om när jag skulle köra henne själv i ett bygdetravslopp på Sundalen förra året när hon var tre år. Det är en liten 500-metersbana och det var tre hästar med i loppet. När starten gick tyckte jag att man ropade till omstart så jag vände efter 150 meter och körde tillbaka till starten. När jag kom dit så skrek någon att starten har gått. Det var ingen omstart. Jag vände om igen och då var de andra två hästarna nästan 300 meter före mig. Det hela slutade med att jag vann loppet och när jag vände upp drygt 250 meter från mål så gick de andra två hästarna i mål. Det visade sig dock att båda de andra hästarna blev diskvalificerade för galopp i mål. Lannem Silje fick tiden 1.53, säger Skrugstad och tar en stort bit tårta.

Lannem Silje har gett Ola Skrugstad många glädjeämnen vid både norska och svenska travbanor. Men hon har betytt mer än så.

– Det är inte billigt att hålla i gång en gård med så många mjölkkor och jag var nära att gå omkull. Jag trodde det var kört när skulderna växte. Det var ytterst nära att jag hade behövt avveckla verksamheten och flytta från gården. Precis då vann Lannem Silje ett lopp med 30 000 kronor i förstapris. Jag lyckades betala av de mest akuta lånen. Sedan dess har hon sprungit in tre miljoner kronor och hon har betalat en mjölkrobot och en ny traktor. Ja, du förstår själv vad hon har betytt för mig, säger Ola Skrugstad och tittar ut på sin kallblodstjärna som precis blir tvättad av en av kossorna.

Men när upptäckte du att hon var lite utöver det vanliga?

– Ganska tidigt när vi började köra henne för vagn. Hon hängde enkelt med de äldre hästarna och hon blev aldrig trött. En gång testade jag henne ordentligt och det gick väldigt, väldigt snabbt och hon bara sprang. Då förstod jag att hon kunde bli riktigt bra om jag tog det lugnt med henne. Nu tränar hon bara med tryckvagn och det är bara innan lopp som hon får gå lite intervaller. Det ser ut att passa henne bra, säger Ola Skrugstad.

De flesta är överens om att det bara är sjukdom som kan stoppa Lannem Silje från att vinna kallblodsderbyts final på fredag.

Där väntar 700 000 kronor i förstapris. Ola Skrugstad kan nog redan nu börja fundera på vad han ska köpa för ny maskin till gården för den summan.

Mer läsning