Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oscar Berglund tvingades avliva sagohästen Seattle Zet: "Man förstår knappt vad som har hänt"

/
  • Oscar Berglund med Seattle Zet hemma i hagen i Brunflo i höstas. På måndagsmorgonen tvingades sagohästen avlivas.

Amatörtränaren Oscar Berglunds stjärntravare Seattle Zet är död. En olycka i hagen slutade efter två operationer och mycket kamp med att hästen tvingades avlivas på måndagsmorgonen.

Annons

– Det är helt sjukt, men tyvärr sant, säger Oscar Berglund.

Den unge amatörtränaren har upplevt ett fantastiskt 2015 med Seattle Zet. Segrar i Diamantstoet och på V75 gör att hon är en av förhandsfavoriterna till att bli Årets häst på Travgalan i Jämtland.

– Jag kommer aldrig att få uppleva något i närheten med det jag gjort med henne. För bara två månader sedan tog hon en V75-seger och nu är hon borta. Man förstår knappt vad som har hänt, säger Oscar Berglund.

Läs mer:

Oscar sålde skotern och fick en V75-vinnare

Berglund från Brunflo tog första V75-segern

Seger i Diamantstoet höjdare i osannolik tränarsaga

Sista starten var vid V75-finalerna på Solvalla i november.

– Då var hon inte alls till sin fördel. Hade först Frankrike-planer för henne, men ställde av i stället och gick till vintervila. Hon har gått ensam hela sommaren, men nu släppte jag ihop henne med annan häst på gården för jag tänkte att hon skulle få lite sällskap, säger Oscar Berglund.

Den trevliga planen slutade dock olyckligt.

– Det tog inte många minuter så small det till. Hon blev oturligt och fult sparkad på ett bakben. Hon blev så halt och svälld att vi körde ner henne till en specialklinik i Stockholm där de konstaterade att hon hade en ful fraktur på skelettet i hasen.

Det blev en akut operation där frakturen skruvades ihop och lösa broskbitar togs bort. Och operationen såg ut att bli lyckad.

– Prognosen var ganska bra och efter tre månader skulle hon kunna vara tillbaka på tävlingsbanan. Hon skulle ha tre veckors boxvila och det gick bra i två och en halv vecka, men med tre dagar kvar tills hon skulle få komma ut i hagen så blev hon febrig och halt igen på benet, säger Oscar Berglund som fick skjutsa Seattle Zet ännu en gång till kliniken i Stockholm förra söndagen.

– Hon hade fått en allvarlig infektion i leden och fick opereras igen. Även då såg det bra ut först och hon var på väg att reda ut det två gånger, säger Oscar Berglund.

Men efter en vecka blev hon sämre och det fanns inget annat val än att avliva hästen.

– Hon fyllde nyss 6 år och känns som hon var i starten av sin karriär. Det känns så fruktansvärt och tråkigt att det skulle sluta så här. Men man får vara glad att man fick så fina säsonger med henne, säger Oscar Berglund.

Den 22-årige och relativt färske travtränaren har för stunden svårt att tänka på den fortsatta karriären.

– Jag hade även Tessan Palema, som plötsligt fick en knöl i luftstrupen och också tvingades till två operationer som misslyckades. Det tar på krafterna och visst känns det tungt just nu. Men jag har ju de andra hästarna kvar att ta hand om. De är fina de också, men jag får knappast uppleva det som jag gjort med den här, säger Oscar Berglund som hade stora känslor för Seattle Zet, inte bara för de sagolika framgångarna på banan:

– Det är som en familjemedlem för oss och inte bara en pengamaskin. Det som svider mest är att man inte får gå ut och pyssla om henne i hagen.

■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Östersunds FK, Östersunds IK eller Jämtland Basket. Ladda ner ÖP:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för LT:s app, Iphone eller Android.

Mer läsning

Annons