Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportfiskets räddare återställer vatten för 40 miljoner

Snart är många av timmerflottningens sista rester ett minne blott – ett nytt projekt restaurerar flera av länets vattendrag.

Inför timmerflottningen, för cirka 150 år sedan, rensades många vattendrag från stenbumlingar – och i vissa fall sprängdes berggrunden för att ge mer plats för stockarnas framfart. Detta skapade många öppna åar som för det otränade ögat ser oerhört natursköna ut.

Men ingreppen försämrade avsevärt förutsättningarna för bland annat fiskar.

Timmerflottningen pågick som mest från mitten av 1800-talet till tidigt 1970-tal. Men nu ska många vattendrag i Bergs, Bräcke och Östersunds kommuner återställas genom Länsstyrelsens projekt ”Triple lakes”.

I dagarna pågår arbetet för fullt i en å nära Herrevadströmmen, strax söder om Revsund.

Med en vinsch fäst i en rejäl trädstam i ena änden, och ett rep i den andra, dras stora stenbumlingar ner i ån. En efter en – i sakta mak. De placeras ut med jämnt mellanrum.

– Just här är det svåraste att vi har så mycket sprängsten. Då blir det svårt att få det snyggt, det blir väldigt kantigt och vasst. Vi vill egentligen ha de runda naturliga stenarna som bryter strömmen på ett fint sätt, berättar biträdande projektledare Pierre Samuelsson.

Han är en av totalt fyra personer som jobbar med just denna å.

Han berättar också att i stenarnas placering utgår man dels efter egen erfarenhet, och dels efter andra liknande – oförändrade – vattendrag.

Finns det inte en risk att fisken har gett upp?

– I vissa vattendrag har fisken försvunnit. Men då kan man återskapa populationer från närliggande bestånd. Men det finns ofta rester kvar som kan återhämta sig om man skapar en fin miljö, säger Pierre Samuelsson.

Målet är bland annat att återställa förutsättningarna för fisk- och insektsarter i ekosystemen som krävs för en bra fiskreproduktion. De sportfiskeintresserade har således mycket att glädjas över åt denna del av projektet.

– Ja, visst handlar det dels om fiskevård, men lika mycket om bättre vatten i sjöarna. Vi kommer också förbättra lekplatser för röding i både Locknesjön och Näkten, säger projektledaren Malin Bernhardsson

Det fyra år långa projektets totala budget är drygt 40 miljoner kronor, av vilket hälften finansieras av EU. De andra delarna kommer bland annat från de tre deltagande kommunerna, Skogsstyrelsen samt Havs- och vattenmyndigheten.

– Jag tycker att vi gör bra nytta för de här pengarna som nu kommer in i vårt län, i och med de naturvårdsinsatser vi kan göra, säger Malin Bernhardsson.