Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Språket är en viktig del av kulturen"

Glädjen är stor över att Östersunds kommun nu erbjuder modersmålsundervisning i sydsamiska. Anneli Johnsson Jernunger har väntat i flera år på att hennes barn ska få lära sig språket.

– Det här känns jätteroligt, säger hon.

Östersunds kommun har under lång tid letat efter en lärare i sydsamiska. Det har varit svårt att hitta en kompetent person, i alla fall fram tills nu. Sedan en månad tillbaka erbjuds modersmålsundervisning i språket.

– Jag har väntat så oerhört länge på detta. Jag trodde först inte att det var sant när jag fick höra att det var klart, säger Anneli Johnsson Jernunger.

Glädjen är stor, men samtidigt säger Anneli Johnsson Jernunger att det är synd att det har dröjt så lång tid för kommunen att rekrytera en lärare i sydsamiska. Hon säger att hon redan för tio år sedan ansökte om modersmålsundervisning för äldsta dottern Jenny Jernunger, 12 år.

– Språket är en viktig del av kulturen. Det är också en identitetsmarkör så jag tycker att det är synd att mina barn inte har fått möjligheten att lära sig språket tidigare. Men det är självklart jätteroligt att den möjligheten finns nu. Nu hoppas jag bara att läraren blir kvar under lång tid, säger hon.

Hennes man Jesper Jernunger, som för övrigt inte har samiskt påbrå, är inne på samma spår:

– Jenny har missat många års språkundervisning så det är klart att det kommer att påverka hennes kunskaper i språket. Sedan är det svårare att lära sig ett språk om man börjar undervisningen senare, säger han.

Anneli Johnsson Jernunger kunde sydsamiska mycket bättre tidigare, men eftersom hon inte har hållit i gång språket har mycket försvunnit, förklarar hon. Men hon använder ofta sydsamiska ord när hon ska beskriva saker för sina tre barn.

Många av de orden har dottern Jenny Jernunger snappat upp, men att förstå sammanhang och hela meningar tycker hon är svårt. Därför säger hon att det är roligt och skönt att modersmålsundervisningen är i gång.

– Det har än så länge bara gått en månad, men jag känner att jag har lärt mig väldigt mycket redan nu. Det är roligt att jag känner av att jag blir bättre, säger hon.

Hennes lillasyster, Ida Jernunger, 9 år, är också väldigt nöjd just nu.

– Det är kul att vi äntligen har fått börja lära oss, säger hon.