Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprang vilse på fjället

Tre tonåringar, 15-17 år gamla, kom vilse på fjället under löpträning vid Ramundberget på söndagen. De hittades av frivilliga strax före klockan två på dagen, frusna men i övrigt i gott skick.

Tre ungdomar, som är på träningsläger, kom bort från sin grupp när de var ute och löptränade på fjället i närheten av Ramundberget.

– De skulle ut och springa efter kompass, berättar vakthavande befäl, Henrik Hansson, på polisen i Jämtland.

När de tre ungdomarna, 15-17 år gamla, inte kom tillbaka till sin grupp ringde deras ledare polisen.

– Det var åtta plusgrader, regnigt och blåsigt och de var lätt klädda eftersom de var ute och tränade. Vi gjorde bedömningen att det var ett kritiskt läge och satt in fjällräddningen samt skickade egen helikopter och insatschef, berättar Henrik Hansson.

Samtidigt organiserade frivilliga på plats en sökstyrka som gav sig ut med kartor och telefoner för att söka efter de tre försvunna ungdomarna. Ledarna för träningsgruppen lejde också en civil helikopter som fanns i området för att söka.

Vid 13:45 hittade en av frivilliggrupperna de tre ungdomarna. De hade förstått att de var vilse och gått ner mot Ljusnan och satt sig att vänta vid en plats som heter Klinken, cirka fem kilometer nordväst om Ramundberget. De var frusna men i övrigt i gott skick.

– Nu ska de få värma upp sig innan vi pratar med dem och får reda på mer vad som hände, säger Henrik Hansson som tycker att ledare och frivilliga som hjälpte till i sökandet agerat föredömligt.