Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spricka i alliansen i Östersund kring flyktingmottagande

Östersundspolitiken har fått sin egen flyktingkonflikt. Med M och SD mot resten. Men oppositionsrådet Pär Jönsson (M) förnekar att den har något med partiets omsvängning efter ”öppna er hjärtan” att göra.

– Det tar jag som en förolämpning, svarar han på frågan om det är en order uppifrån att agera på det sätt Moderaterna nu gör i Östersund.

– Jag har varit i politiken sedan 1975. Det var jag som anställde Beatrice Ask. Jag skulle aldrig ta order av någon. Det har aldrig hänt, säger han.

Så vad är det då som har hänt?

Jo, det handlar om en siffra. Om Östersund ska nöja sig med att ordna bostad åt 115 nyanlända under 2017, som den statliga kvoten anger, eller om kommunen ska planera och förbereda sig på att ytterligare nästan 200 frivilligt väljer att bosätta sig här. Totalt 300 alltså.

Samtliga partier står bakom tillväxtplanen som anger målet på 450 nya invånare per år fram till 2020. Men Moderaterna och Sverigedemokraterna är alltså emot att 300 av dem kan vara nyanlända.

Det har skapat dålig stämning. En moderat tar avstånd från resultatet. ”Hade jag röstat hade jag lagt ned min röst”, säger Tord Jemteborn som har varit frånvarande när det varit dags för omröstning.

Det började redan förra våren. På kommunfullmäktige i slutet av april togs beslutet om flyktingmottagande 2016.

Moderaterna och Sverigedemokraterna var de enda som röstade emot. Men två moderater gick emot partiet och röstade ja, Lars-Olof Lignell och Jocke Ekroth.

– Jag var inte insatt och vi hade inte diskuterat det internt då. Jag tyckte det var ett ytligt planeringstal och det lät oskyldigt, säger Jocke Ekroth som nu har ändrat åsikt.

Han menar att kommunen inte bara kan önska att 200 nyanlända flyttar frivilligt till Östersund utan att samtidigt avsätta pengar i budgeten. Beroende på vilka som kommer kan det betyda mer utgifter i försörjningsstöd och mer behov i skola och barnomsorg, menar han och säger att det är ”populistiskt och oansvarigt att inte ta hänsyn till alla faktorer” när en sådan siffra blir ett beslut.

Dessutom tror Jocke Ekroth att det blir ”gnissel mellan grupper”.

– Östersundshem har ett avtal om att 10 procent av de lediga lägenheterna ska tilldelas nyanlända. Ska det vara fler än var tionde blir det ett oproportioneligt stort antal. Det blir gnissel mellan grupper. Det föder oro och aggression, säger Jocke Ekroth som är vice ordförande i Östersundshem.

I veckan var det dags igen. Men Jocke Ekroth slapp aktivt visa att han har ändrat åsikt. Han var inte närvarande vid kommunstyrelsens möte. Men tre Moderater på plats röstade tillsammans med den enda Sverigedemokraten mot att Östersund ska förbereda sig på att 200 frivilligt kan flytta in.

– Vi har fått information om att 28 procent av de nyanlända efter de första två åren har något slags arbete. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att de andra två tredjedelarna är beroende av bistånd, säger Pär Jönsson.

Ska ni säga nej om någon frivilligt flyttar till Östersund?

– Nej, det kan vi ju inte göra.

Men vad har det då för praktisk betydelse?

– Det är en signal man sänder ut till organisationer och omvärld.

Bosse Svensson (C) säger att det är just den signalen som är poängen. SFI, skolor och bostadsbolag ska göra sig beredda på fler som behöver språklektioner och bostad. Och siffran 300 bygger på tjänstemännens uppskattning av anhöriginvandring och så kallad egenbosättning.

– Att skapa en planeringshorisont för något som bygger på en realitet är inte populistiskt. Vi har en tillväxtstrategi som rymmer dessa tal, om sedan folk kommer från Aleppo eller Alingsås är inte det viktiga. Jag har bott här i 36 år och hela tiden hört att vi måste ha inflyttning. Att då säga att det är för mycket folk i Norrlands inland är inte en framkomlig väg.

Anders Edvinsson (S) säger att kommunen har fått extra pengar för integration, just det som Moderaterna efterlyser. I våras när punkten var uppe i fullmäktige klubbades samtidigt 12 miljoner kronor för åtgärder och 23 miljoner gavs till nämnder för merkostnader, pengarna kom från staten och kan användas också nästa år om de inte går åt i år.

– Det är klart att det tar längre tid än de första två åren att bli etablerad. Om samhället måste träda in under startsträckan då är det ju bättre att vår organisation tar höjd för det än inte. Jag tycker att Moderaterna måste förklara sig bättre hur de kan säga nej till inflyttare som vi behöver, säger han.

Pär Jönsson (M) ville inte förklara sig under mötet sist.

– Det är meningslöst att ta debatten. Det blir så högröstat.

– Jag står för 115 som vi är ålagda att ta emot men jag vill inte spänna bågen högre. Det vore som att ragga företag som kräver bidrag för att etablera sig här, säger han.

Om beslutet i kommunstyrelsen hade hängt ihop med en summa i budgeten hade åtminstone Jocke Ekroth varit beredd att rösta annorlunda, säger han.

– Ja, det tror jag faktiskt. Då hade jag varit beredd att ompröva, säger han.

I slutet av oktober är det dags för debatt på fullmäktige. Räkna med att politikerna gör sig redo.

Läs också: Stockholm uppmanas hyra ut till nyanlända

Christer Siwertsson (M) kräver ursäkt av Elin Lemon (C) efter påstående om samarbete med Sverigedemokraterna