Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spring, jogga eller gå och skänk en slant till barncancerfonden

När det var dags att starta ett UF-företag var det självklart för Kevin Ahlström och Matilda Ångström att de skulle handla om både välgörenhet och vardagsmotion. 6 maj går starten för Cancerjoggen, en motionsrunda till förmån för barncancerfonden.

Annons

Matilda Ångström och Kevin Ahlström går sista året på Jämtlands gymnasiums barn och fritidsprogram med inriktning gyminstruktör. Det var därför givet att deras UF-företag skulle handla om hälsa. Slutresultatet blev en motionsrunda, där en stor del av startavgiften går till barncancerfonden. Det är även ett sätt att få folk att tänka mer på vardagsmotionen och uppmuntra dem till att ta till exempel promenader.

– Det är ingen tävling, utan mer en kul grej. Vi kommer att ha en klocka som man kan kolla på när man går i mål, men ingen tidtagning. Vi kommer även att ha en utlottning av priser bland deltagarna. Det är helt slumpmässigt, har man tur så vinner man, säger Matilda Ångström.

Motionsrundan, som är fem kilometer lång, startar 700 meter norr om badhusparken och forsätter över gångbron till Frösön, där väntar ett par kilometer på cykelbana innan man återigen korsar gångbron och går i mål i Badhusparken.

Arbetet med Cancerjoggen UF har pågått sedan september och det har gått både upp och ner.

– Ena dagen har man haft lust att lägga sig ner och gråta och nästa dag har man fått bra kontakter och sponsorer, säger Matilda.

– Men det är oftast väldigt roligt, fyller Kevin i med och berättar att de båda satsar fullt ut på företaget och jobbar med det varje dag.

Att det är just Barncancerfonden som får ungefär 80 procent av alla intäkter beror på att de lägger en stor del av sina bidrag på forskning.

– De lägger 62 procent av allt de får på forskning och det är det som är viktigast för oss. Och sedan är nästan alla drabbade av cancer. Alla känner någon som har cancer, säger Matilda.

– Även om det är bra att barncancerfonden lägger pengar på stöd till drabbade och marknadsföring så är det bara forskning som kan bota cancer, förklarar Kevin.

Målet är att få 500 deltagare att ställa upp och alla kan vara med. Man kan även anmäla sig som lag, sitt företag, sin familj eller individuellt.

– Alla kan vara med. Man kan ställa upp i rullstol, med rollator eller med barnvagn, säger Matilda.

Mer information om hur man anmäler sig själv eller sitt lag finns på www.cancerjoggenuf.se. Sista dag att anmäla sig är 26 april.

Vill man bidra ytterligare till cancerforskning kan man delta i "6 timmars för cancerfonden" nu på lördag. Spring så många varv runt Lillsjön du hinner på max sex timmar. Ett varv är 2,5 kilometer och man deltar antingen individuellt eller i lag. Genom anmälningsavgiften skänker man ett bidrag till Cancerfonden. Sista dag att anmäla sig är i morgon 17 april, det finns ingen möjlighet till efteranmälan. Nummerlapp hämtas ut en timme innan start vid Lillsjöns badplats.