Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprudlande jazz med "Je suis!"

Ena dagen på Umeå Jazz Festival, andra dagen i Östersund.

Ikväll finns chansen att höra uppfinningsrik ny jazz i stan.

Energiska sextetten "Je suis!" (franska för "jag är") gör denna vecka fem spelningar på tre dagar i länet och spelar i kväll på Jazzköket i Östersund.

– Efter de här spelningarna följer Umeå Jazzfestival, Fasching i Stockholm och nästa vecka går vi in i studion för att spela in vår andra platta, berättar gruppens frontman Niklas Barnö.

Han skriver nästan all musik, som är påfallande melodisk, även om detta är en orkester som är mycket intresserad av att improvisera live. Och på konserterna nu spelar de mycket av det nya materialet.

Kan man alltså säga att ni repeterar inför skivinspelningen?

– Haha, ja kanske det. Det är alltid bra att prova nytt material, men det här gänget är så pass samspelt att det funkar bra.

Så vad är skillnaden med de nya låtarna jämfört med första skivan?

– Jag tycker nog jag skriver på ungefär samma sätt som förut, jag gör en del sparsmakade grunder som gruppen sedan improviserar kring.

– Om det är någon skillnad så kanske musiken blivit ännu mer händelserik än tidigare.

Och det vill inte säga lite, för Je Suis! spelar redan förut mycket händelserik musik, utan att det blir brötigt, kan man tillägga.

På nya skivan har Niklas skrivit alla låtar utom en som basisten gjort, men han är noga med att alla är delaktiga.

Turnén som bandet nu genomför är sponsrad av Svensk Jazz.

• Onsdag 23 oktober 20.30 Jazzköket