Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprudlande kraftsamling för kulturhus

En sådan imponerande kulturfest! Kön ringlade långt ner i backen utanför Gamla Teatern på söndag kväll långt innan portarna slagits upp.

En blåsorkester tutade glatt över gatan och signalerade att det var grejor på gång.

Därinne var det fullsatt, folkligt och festligt.

Hårdrock och pop, folkmusik, klassiskt, jazz, blues och storband om vartannat. Konst, ståupp, teater.

Det blev klockren succé när "Startskott!" fyrade av sin gratisgala på söndagen. Och en imponerande kraftsamling av jämtländskt kulturliv.

Här samsades popkaramellen Bedroom Eyes på scen med de brutala hårdrockarna i Aeon, med Stefan B Nilsson klassiska piano och Archi Jamts fräcka version av Hendrix´ "Purple Haze".

Folkmusik, jazz, experimentellt piano, Kata Nilssons uppsluppna rappade dikt och den kärlekskranke polismannen, Gustav Hyléns fantastiska toner.

Och hela huset var fyllt av aktiviteter - Konst för tjejer, Kulturkollektivet, folkmusiker och i snart sagt varje hörn satt eller stod musiker och spelade.

Redan vid entrén stod landshövding Britt Bolin och hälsade alla välkomna, tog i hand och bjöd in i lokalerna.

– Det här är ett lysande initiativ, kulturen behöver en mer framskjuten plats. Det vill jag gärna stödja, säger hon.

Intill stod även riksdagsledamöterna Saila Quicklund (M) och Marie Nordén (S) och tog i hand, liksom Patrik Zackrisson och Mats Hurtig. Alla ville vara där.

Kommunalrådet Annsofie Andersson rörde sig i lokalerna liksom företrädare Jens Nilsson samt flera kommunpolitiker. Marie Norén håller med landshövdingen:

– Det är hög tid att kulturen lyfts fram mer. Detta är dessutom ett initiativ underifrån som vi bara kan applådera och stödja med vår närvaro. Jättekul att vara här!

Proffsiga konferenciererna Anna Brandt och Camilla Karlsson höll ångan väl uppe och påminde om den ryska symfoniorkester som för 25 år sedan kom på besök till Östersund och tvingades spela i Sporthallen:

– Om de kommer hit idag blir de hänvisade till - Sporthallen...

Lars Vegas´ forne vapendragare Anders Kronlund spelade med hustrun Suzanne Michelle och tipsade om att nya skivan fanns till salu i lokalen:

– Pengarna går oavkortat till en p-bot, jag glömde nog säga det till Suzanne.

Kvällen rymde också ett kulturpolitiskt utspel när Fältjägarens vd Daniel Kindberg fick tillfälle att visa en tvättäkta power-point, där han förklarade sina intentioner och att Fältjägaren nu går in med ytterligare några miljoner för att rusta upp Exercishallen Norr (fd Färgfabrikens lokaler).

Då hade Reseda, Patrik Backlund, Anna-Maria Hallgarn och många andra redan stått på scen och kvällen led mot sitt slut.

– En sådan här gala borde vi ha varje vecka, utbrast en bekant i trappan.

Det kulturella kapitalet finns i stan, det gjordes alldeles tydligt denna kväll som blev en mönstring med imponerande bredd

Och idag överlämnas den stinna pengapåsen till kommunledningen.

Nu återstår bara resten.