Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stå upp för landet utanför Stockholm!

Annons

Det är val i år och enligt Rapport 5 juni, 17 grader i Norrland. En dagsbild av den verkligheten som är de Stockholmscentrerade mediernas Sverige.

För verkligheten är precis den bild som medierna redovisar. Den storm som SVT:s vd Eva Hamilton skapade med sin plan att dra ner verksamhet i den så kallade landsorten är både tragisk och korrekt.

Umeå sänder "Fråga doktorn", med såväl programledare som läkare och de flesta deltagare uppflugna från Stockholm. Kaféprogrammet leds av programledare från Stockholm och de flesta deltagarna flygs upp från Stockholm.

Jag förstår Eva Hamilton. Har vi inga intressanta och kompetenta personer utanför de 8 procent som befolkar Stockholms kommun?

När Östersund tappade sin garnison intervjuade jag Jens Nilsson i ärendet. Han sa att Göran Persson sagt honom att det fanns för få generaler från Jämtland för att han skulle kunna rädda garnisonen.

Men om Göran Persson fick lägga ner hela garnisonen skulle han belöna Östersund rikligt, med statliga ersättningsverk. Ett fängelse, Tillväxtverk, Folkhälsoinstitut. Bidde det en tumme? Hur ser utvecklingen på det området ut?

När regeringen gör sina utspel, görs de i DN. "Som ni läst i DN", heter det. Men hallå: 0,5 procent av innevånarna i Jämtland prenumererar på DN. Varför ignorerar regeringen och andra centrala enheter landsortspressen som täcker 80 procent av landets läsare? Borde vi inte i dessa tider av kränkningar känna oss just kränkta?

Ledande kommunföreträdare för Göteborg och Malmö gjorde också, vis av medielogiken, ett utspel i DN, inte Sydsvenskan eller GP. Det utspelet levde inte en dag i övriga riks- eller Stockholmsmedier.

År 2011 gick Glesbygdsverket upp i Tillväxtverket, liksom verket för näringslivsutveckling och institutet för tillväxtpolitiska studier, och Tillväxtverket ligger idag i Stockholm.

Östersund har dessutom tappat Statens institut för kommunikationsanalys som gått upp i Trafikanalysmyndigheten i Stockholm. I dag finns Folkhälsoinstitutet kvar men det kommer enligt en utredning att samlokaliseras med sex andra myndigheter till Stockholm.

Så gick den med den ersättningen för den militära verksamheten.

Av de 34 myndigheter som tillkommit sedan 2006 finns 22 i Stockholmsområdet och bland de 47 som avvecklats har flertalet gått upp i andra myndigheter.

Av de 25 myndigheter som haft den procentuellt högsta personaltillväxten ligger 10 i Stockholm, 6 är länsstyrelser och 4 ligger i orter nära Stockholm, som Uppsala och Eskilstuna.

Myndigheternas lokalkostnader är efter personalkostnaden den tyngsta kostnaden. 2011 var den netto 17,5 miljarder, mot 16,6 miljarder 2006 (i 2011 års priser). Den statliga Förvaltningskommittén menade att det fanns en besparingspotential i lokaler och föreslog samlokalisering i så kallade myndighetshotell. Av detta har blivit intet.

I snitt var lokalkostnaden 2011 100 000 kronor per anställd med en spridning från den dyraste, Arbetsdomstolen i Stockholm, med 232 900 kronor, till SMHI i Norrköping med 41 000 kronor per anställd.

Av de 25 myndigheter som har de högsta lokalkostnaderna över 134 000 per anställd och år ligger alla utom två i Stockholm.

Så snett kan det gå. Våra riksdagsmän måste agera och stå upp för att de dryga 80 procent som inte är valda för Storstockholmsområdet. De måste agera tillsammans och stoppa den tillväxtinfarkt som är Stockholms och som glorifieras i verklighetens medier.

För lokaler är dyrast i Stockholm, löner och lägenheter likaså. Trafiken kräver kapitaltillskott från landsorten och grova våldsbrott är vanligast på medieelitens Södermalm. Vem har läst om det sista?

Börje Alström

docent i journalistik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel