Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stabilt hantverk av The Summit

The Summit framstår som ett uppenbart lustprojekt.

Fyra erfarna musiker som vill spela musiken de älskar, för att det är kul. Influenserna finns i rocken och hårdrocken från 1970- och 1980-talen, och ibland tittar popmelodier från 1960-talet fram.

Produktionen på ”Higher ground” är omsorgsfull och har många fina detaljer. Som de olycksbådande (programmerade) stråkarna i ”The calling” som startar med domedagsaktig nyhetsuppläsning, det hamrande pianot i ”W.O.W” och ”One way highway”:s inledande och avslutande klaviatur.

Eller det snygga lilla solot i stämmor innan det ”riktiga” gitarrsolot kommer i ”Turn it off” som också innehåller, som jag ser det, en liten Nirvana-hyllning i ett trumparti.

Slagverk som maracas och koskälla samt snygga körer förgyller ljudbilden. Skivan har även många gästmusiker och sångare, som Patrik Zakrisson, Torgny ”Kingen” Karlsson, Mia Kempff och amerikanska Marcia Ramirez.

Låtarna är välskrivna och framförs proffsigt. Men jag saknar de där riktiga mördarriffen från gitarrerna och skulle gärna höra fler sångmelodier som sträcker sig bortom det enkelt effektiva. Den ogenerat melodiska balladen ”Circle the sun” lyckas, och är skivans starkaste spår i mina öron. Och ”All die young” är kanske näst bäst, en stolt hjälterocklåt med ett litet vemod och en Michael Klemmé som når imponerande höjder med rösten.

En hel del band svischar förbi när jag lyssnar: Kiss, Journey, T. Rex och The Who. Även Europe, särskilt då Michael Klemmés röst ibland ligger nära Joey Tempests uttryck. Men det är inspiration, inga rena plankningar.

The Summit uppfinner inte det musikaliska hjulet, och det är inte heller deras ambition. Det här är en nostalgitripp. Så den stora frågan är om man som lyssnare vill transporteras i en tidsmaskin till 1970- och 1980-talen.

Själv vill jag vara med en liten stund, men sedan åka tillbaka till framtiden.

Läs mer om The Summit:

ÖPTV: Rockrävarnas hårda debut

De rockar fett på Jamtli

Premiär för rockbandet The Summit

Fett skivkontrakt klart för erfarna rockrävar