Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Städa framför din egen dörr, Jens

Replik till Jens Nilsson, Åsikter 17 november.

Om äldrevården är nog Jens Nilsson dåligt insatt. Avgörande för om omsorgen är vårdande eller förvarande beror inte på vem som är huvudman för driften. Det viktigaste här är personalens inställning och föreståndarens engagemang och känsla för god vård. Men givetvis påverkar också resurstillgången.

I kommunens roll borde det ingå att löpande kontrollera vårdkvaliteten och hur vårdtagarna upplever denna. Bara ordet brukare tycker jag innebär ett avsteg från den goda vården. Det känns mer som en affärsmässig och opersonlig relation.

I egenskap av underhållare och musikant har jag i flera konstellationer kommit i kontakt med den dagliga äldrevården inom Östersunds kommun. Vid de flesta tillfällen har det varit mycket positiva upplevelser men vi har också sett sämre sidor. Det har varit hos både privata och kommunala vårdgivare, men jag vill inte här peka ut varken tillfälle eller plats.

Vi har vid några tillfällen bett någon politiker följa med för att se hur vardagen kan vara, men alltid fått svaret att de inte kan komma dit oanmälda. Hur ska man då få veta sanningarna?

Det hjälper äldreomsorgen föga att kommunpolitikerna sitter och räknar pengar hit och dit om man inte skaffar sig en uppfattning om hur den dagliga verksamheten fungerar.

Nej du Jens, städa framför din egen dörr innan du klagar på andra!

Naturligtvis håller jag med om att det är bedrövligt med att skattepengar från omsorgen hamnar i fel fickor men det är alls inte säkert att vården blir bättre bara med att tillföra mer pengar. Kommunens kvalitetskontroll är minst lika viktig.

Anders Hansson, musikant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel