Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadens nya pamp?

I går deklarerade Centerpartiet att samarbetet med Socialdemokraterna i Östersund är över.

Man går till val som ett självständigt parti och kommer söka samarbete efter valet med den politiska gruppering, socialdemokratisk eller borgerlig, som enligt överbudsprincipen erbjuder största möjliga politiska utdelning. I slutändan är det medlemmarna som äger makten att godkänna det framförhandlade alternativet. Om nu Centerpartiet lyckas ingå i ett.

Ett av partiets ultimatum är att inga skolor på landsbygden får läggas ned. Centerpartiet vill också att Östersunds kommun tar på sig ledartröjan för hela regionens utveckling. I centerled upplevs det nuvarande ledarskapet i Östersund som sömnigt. Socialdemokraternas är ett parti med allt färre visioner och med ett allt större intresse av att förvalta i stället för att förändra. Centerpartiet efterlyser ett perspektivskifte och vill tillsammans med övriga kommuner lyssna och stötta upp för att vända utvecklingen i Jämtland och Härjedalen.

Insikten är efterlängtad. Är man stor och stark måste man också vara snäll.

Den naturliga aktören för denna ledartröja borde egentligen vara landstinget och det som sedan blir region. Men dessvärre är man skadeskjuten av en fruktansvärt illa skött ekonomi och ett vidgat perspektiv kommer inte kunna komma därifrån på flera mandatperioder.

I Centerpartiet finns en överenskommelse om att den kandidaten som får flest kryss ska leda partiets arbete i kommunen. Det innebär att Centerpartiets förstanamn, landsbygdskämpen Carina Asplund, inte är självskriven som Kommunstyrelsens ordförande ifall 2014 blir ett framgångsval.

Men ungdomsförbundet verkar vilja annorlunda och dess vice ordförande har offentligt gått ut och backat upp en gubbe i stället. En av hennes utmanare, eller medtävlare om man så vill, är nämligen andranamnet Bosse Svensson från Brunflo. Han går till val på en tydlig agenda för att stärka företagsklimatet i kommunen. Målet är att Östersund ska vara en av Sveriges tio bästa företagarkommuner. För att nå det målet vill han att kommunen tar fram ett gemensamt handlingsprogram tillsammans med näringslivet.

Svensson hoppade tidigare av i protest mot att Centerpartiet ingick ett samarbete med Socialdemokraterna. Han menade att beslutet var att lura väljarna, eftersom Centerpartiet 2010 gick till val på ett maktskifte i kommunen. Men efter valet ingick man i en chockerande pakt med den maktkoncentration man tidigare kritiserat.

Bosse Svensson har inte ändrat uppfattning i frågan.

– Jag vill gärna bli kommunstyrelsens ordförande och kommer verka för andra lösningar än ett samarbete med Socialdemokraterna säger han i en kommentar. Det innebär att om Bosse Svensson får fler kryss än Carina Asplund så är ett samarbete mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna uteslutet. Han är därmed inte bara ett alternativ för de väljare i Östersunds kommun som önskar ett bättre företagsklimat. Utan framför allt ett alternativ för de väljare som önskar ett borgerligt maktskifte med trovärdigt ledarskap.