Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stadsbussarna vill ha ersättning för biogasbussar som inte går att köra

Sedan i december står fem nyinköpta biogasbussar stilla i bussgaraget i Odenskog. Orsaken är att det saknas både tankställe och tillgång på biogas.

Stadsbussarna AB vill nu ha ersättning för att bussarna inte går att använda. Räkning har redan gått till Länstrafiken, som skickat den vidare till kommunen.

– Det är ingenting som Länstrafiken ska betala, eftersom det är kommunen som ska ansvara att det finns ett tankställe i Odenskog. Det är klart och tydligt i avtalet vem som ska betala vad, säger Stefan Fredriksson, Länstrafiken.

6 000 kronor per dag vill Stadsbussarna ha. Eller totalt cirka 180 000 kronor för varje månad som det inte går att tanka biogas i bussarna. Men Stadsbussarnas vd är försiktig när han får frågan om faktureringen.

– Vi har bara gjort en framställan om vad vi anser att bussarnas ståtid kostar oss, säger vd Jürgen Lorentz, Stadsbussarna Sverige AB.

Stillastående biogasbussar kommer att kosta kommunen pengar, eftersom kommunen garanterat att det skulle finnas både biogas för fem biogasbussar och ett tankställe för Stadsbussarna i Odenskog. Löften som kommunen inte har kunnat leva upp till.

– Vi har sökt någon som vill bygga och driva ett tankställe, och som tar dit biogas. Det har inte varit helt enkelt, men vi för nu en dialog med ett företag, säger Bert-Olof Åkerström.

Kommunen har hamnat i en situation som varken blir hönan eller ägget.

– Utan tankställe, ingen gas och utan gas inga fordon. Och finns inga fordon, finns ingen marknad för att sälja gas, konstaterar Bert-Olof Åkerström.

För att visa på kommunens långsiktiga viljeinriktning beslöt kommunstyrelsen i går att satsa 2 miljoner i en grundläggande infrastruktur för ett tankställe för biogas i Odenskog och som finansieras via en arrendeavgift. Samt att kommunen ska fortsätta med kravet på biogasdrivna bussar även för nästa bussupphandlingsperiod efter 2016.

Troligen kommer det att dröja ytterligare mellan tre till sex månader innan ett tankställe kan bli klart eftersom en ny detaljplan måste tas fram. En tidsförskjutning som kan betyda att kommunen får betala upp till 1,5 miljoner kronor i ersättning för de stillastående biogasbussarna.

Högst troligt blir det också naturgas och inte biogas i pumparna. Över hela landet råder i dag brist på biogas.