Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stående ovationer till nyförälskad Sofia Karlsson

Sofia Karlsson
Gamla teatern
Söndag kväll

Annons

Hon är så skör och så stark på samma gång. Men så är hon också nykär, Sofia Karlsson, när hon besöker Gamla teatern och Östersund på sin releaseturné för nya skivan ”Söder om kärleken”.

håll er hon hov och det är inte mycket som står sig i tre timmar. Första ”Gudfadern”-filmen, ”Titanic” och en fika med en kär vän. Möjligen.

Vi är flera som är tveksamma till om hon ska hålla så länge när första takterna till första låten till första garanterade hitlåten från nya skivan sätter igång. Men om inte ”Du var där” (som är inspelad i en bastu i Storulvån!) toppar Svensktoppen om några år så äter jag upp min svarta slokhatt. Och visst håller hon.

Hon kvittrar, artikulerar tydligt på folkmusikvis, tar bitvis i så att rösten bara nästan spricker men mest hela tiden är det ett drillande som verkar ha en expressväg in i alla människohjärtan.

Uppbackad av helt sagolika musiker är hon också. Engelskfödda violinisten Emma Reed är redan en självklar parhäst till Sofia Karlsson när hon utan att tveka kan arrangera om låtar som hon inte tycks ha spelat förut.

den svenska visskatten upp på listorna, in i Allsång på skansen-sofforna och till Gokväll-publiken. Folkkär är hon när hon sjunger sina Dan Andersson-tolkningar för Östersund. Där Sofias, och min, favo rit ”Jag väntar vid min mila” får åskan att gå i publiken. Likadant är det med avslutande ”Du liv” och Taubes sorgliga ”Briggen blue bird av Hull” där Sofia Karlsson inte kan hela texten men lyckas beröra till och med med en fusklapp i handen.

perfekt när banjo, fiol, piano, kontrabas, lapsteel, flöjt, trummor och Sofia Karlssons egen bouzoukigitarr möts på scen. Inte sällan leker musikerna ihop och Sofia Karlsson – hon är mest alldeles glittrande av nyförälskelse.

Vi tror att det beror på oss. Men inspirationen för hennes nya – lysande – skiva satt faktiskt i publiken.