Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Stafetten är min chans"

"Baksmällan" efter OS i Vancouver har hållt Anna Haag i ett järngrepp i nästan fyra år. Nu ser hon ljuset i tunneln.
– Det känns bättre än tidigare. Nu vill jag bara att handbromsen ska släppa, säger hon inför Sotji.

Anna Haag är ett bevis för hur bräcklig en idrottskarriär kan vara. Att tappa platsen i "stjärnornas skyltfönster" kan ibland gå våldsamt snabbt.

När Anna fick sitt genombrott, vid OS i Vancouver 2010, var det tre prestationer i kort följd som fick oss att prata om en ny skiddrottning.

• OS-debuten över 10 kilometer fritt gav en sensationell fjärdeplats.

• Några dagar sedan följde hon upp med att ta OS-silver i skiathlon. Endast slagen av Marit Björgen.

• Kort därpå var det dags för ett nytt OS-silver. Denna gång i sprintstafett med Charlotte Kalla.

Silvermedaljerna i Vancouver skulle ha kunnat vara inledningen till en formidabel fortsättning av karriären. Det såg också så bra ut när hon säsongen efter vann skiathlon under Tour de Ski, vid årsskiftet 2010/11.

I stället började, helt oväntat, problem komma slag i slag.

Bekymren kan delas upp i två områden. Först kom svårigheten att hantera all uppståndelse.

– Det blev för mycket efter Vancouver. Jag blev chockad av all uppmärksamhet, av alla förfrågningar. Det var svårt att tacka nej.

Den fysiska aspekten har varit ännu värre. Det har gett dåliga resultat, sjukdomar, skador och inställda tävlingar. Anna tror sig veta varför.

– Jag har velat för mycket efter OS. Jag har experimenterat och tränat för mycket. Allt det här har inte gett de svar jag hade hoppats på.

Är det överträning?

– Ja, jag har satt käppar i hjulet för mig själv. Jag har velat för mycket mentalt. Jag tycker om att addera saker i träningen. Jag har över huvud taget många bollar i luften

Du behöver alltså ta det lite lugnare?

– Ja, jag tror jag behöver hjälp att bromsa upp.

Den hjälpen har hon fått. Anna har sedan i fjol återknytit kontakten med förre tränaren Bengt Stattin. Han har kommit in med kloka råd och idéer.

– I vinter, när jag hade missat några träningar och ville ta igen de och köra hårt, sa Bengt stopp. Han insåg att det var fel väg att gå vilket jag med facit i hand förstår.

Anna Haags "problem" är att hon vill att allting ska se snabbt. Hon är naturligt energisk och har svårt att sitta still och låta träning och förberedelser bära frukt, i sin tid.

Inte konstigt att Therese Johaug i fjol beskrev svenskans framtid som skidåkare på följande sätt:

– Om hon gör saker på rätt sätt har hon det i sig, men hon måste vara extra tålmodig och ta saker steg för steg.

Anna kommenterar:

– Jag tror att hon har rätt, men jag är inte känd för att ha bra tålamod. Tidigare, när jag inte fått resultat har jag bara kört på ännu mer.

Ser du tiden efter Vancouver som förlorade år?

– Nej. Man lär sig mer när det går sämre. Nu är jag bättre förberedd än tidigare. Utmaningen att komma tillbaka blir också större.

Bengt Stattins närvaro har gjort Anna mer trygg. Nu har hon en riktig plan för framtiden.

– Jag vill fortfarande tro att jag har potentialen och jag måste lita på det.

Krassa fakta är ändå att Anna fortfarande lider av sviterna av en sommarsäsong som kantats av strul. Smärtor i vaderna (en form av benhinneinflammation) gjorde att hon inte kunde skateträna under två månader.

– De här smärtorna kommer och går. Det som var bra var att jag kunde löpträna på myrar, vilket är otroligt nyttigt.

Problemen har dock fortsatt in i vintersäsongen, med sjukdom, dålig form och flera inställda tävlingar. Stressen inför OS har förstås ökat.

– Det värsta är att jag inte kunnat träna ihop med andra åkare. Men det ser värre ut på papperet än i verkligheten.

Anna pekar på att hon faktiskt kunde genomföra Tour de Ski och även kom till start i SM i Umeå (även om den sistnämnda tävlingen blev en flopp, där hon avbröt redan efter första dagen).

– Jag får flera tävlingar i följd. Sedan kommer ett (utlands)läger där jag kan träna med andra.

Tour de Ski var faktiskt hennes första riktiga genomkörare under säsongen.

– Även om jag inte är nöjd med något av de loppen fanns de sekvenser som var bra. Jag kände att farten finns. Det var skönt att få med sig den känslan.

Den bästa känslan var dock en helt annan.

– Glädjen att få åka skidor och tävla. Det var väldigt kul. Skidor är mitt liv.

Entusiasmen och den där äkta skidglädjen är det som bär hela Anna Haag. För henne spelar prispengar en mindre roll.

– Jag åker inte för ekonomisk vinnings skull. Jag vill uppnå mål och åka skidor för känslans skull.

Hur tjock är en elitskidåkares plånbok just nu?

– Inte tjock. Inte ens om jag tar en OS-medalj blir den särskilt tjock.

Menar du det? Vad fick du i Vancouver?

– En nallebjörn. Förbundet ger en liten bonus, men det är mest av symbolisk art. Från SOK får vi ingenting. Allt handlar om vad du gör själv, hur bra kontakter du har med företag.

Innebär det här att du har prestationskrav på dig också ur ekonomisk synvinkel?

– Nej, så får man inte se det. Då kan man inte prestera.

Även om formen varit dålig och resultaten få i vinter, har Anna Haag aldrig tvivlat på att hon skulle få en OS-biljett. Någon B-plan har aldrig funnits.

Med tanke på förutsättningarna: jag antar att du håller en låg profil inför OS?

– Ja, definitivt. Jag kan inte komma och snacka om medaljer. I så fall måste jag göra allt rätt under den sista månaden.

Målet är främst att ta en plats i stafettlaget (4x5 km). Vid sidan av Charlotte Kalla är damstafetten den kanske bästa medaljchansen för de svenska skidåkarna.

Hur ser du på dina konkurrenter?

– Norskorna är otroliga och Jystyna (Kowalzcyk) kommer att vara i toppform till OS. Charlotte så klart, som varit i kanonslag sedan i maj. Finskorna kan bli farliga om de blir vallaföre eftersom deras team är specialister på vallning.

Anna och Emil Jönsson har gjort ett unikt vägval som svenska landslagsåkare. Sedan 2011 har de valt att bosätta sig i en lägenhet i Davos under delar av året.

Davos är en exklusiv vintersportort och kurort i Schweiz. Dessutom ligger den på hög höjd, vilket är viktigt speciellt inför Sotji, som också är en höghöjdsort.

– Vi är uppvuxna på låg höjd och det har varit bra att lära sig hur man fungerar på hög höjd.

Lägenheten i Davos var som mest använd i början.

– Första året var vi mer i Davos än i Östersund, men sedan har det blivit mindre tid. Det beror lite på vädret hur mycket vi är där. Framför allt är det bra för träningsmotivationen att byta miljö och vara där.

Oavsett hur det går i Sotji verkar Anna Haag ha hittat rätt nivå på det mesta i livet. Harmonin är tillbaka och hon är optimistisk inför framtiden.

– För varje år har jag trappat ned på alla saker utanför skidåkningen. Det gäller att hitta balansen. I fjol var det ett väldigt lugnt år.

.... men då byggde ni ju hus!

– Jo, men vi grävde inget. Det enda vi gjorde var att drömma om hur det skulle se ut och sedan planera för all inredning, vad vi skulle köpa och så. Sånt kan man göra under alla resdagar så det tar inte så mycket tid och kraft.

Betyder huset på Frösön att ni blir jämtar för gott?

– Ja, så länge vi trivs kommer vi att bo kvar.

Anna och Emil Jönsson har bott i Östersund sedan 2006. Som så många andra skidåkare var det närheten till sporten som tog dem till Jämtland.

– Här finns riktiga vintrar och utbyte med andra skidåkare, vi har tillgång till vintersportcentrum och närheten till flygplatsen. Vi har allt vi behöver.

Vid 27 års ålder bör Anna har flera fina år framför sig. Hon har i alla fall inga planer på att bilda familj.

– En del i vår närhet bildar familj, men var sak har sin tid. Jag ser inget stopp på karriären. Det är så kul och därför är jag så motiverad.

Till sist: du har gjort ett OS förut och tagit medalj; är det en fördel i Sotji?

– Ja, kanske. Men många gånger kan det vara en fördel att vara helt ny i OS. Då har du inga förväntningar på dig. Ibland kan du ha "nybörjartur".

Bildtext

Pussel, böcker, mamma biblotekarie, te och choklad.

Anna Haag bildade tillsammans med Ida Ingemarsdotter, Britta Johansson Norgren och Charlotte Kalla det stafettlag som under VM i Holmenkollen tog silver på 4 × 5 km.