Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stafettläkare i Sollefteå kostar 200 000 kronor – i veckan

Kostnaderna för stafettläkare börjar anta astronomiska siffror i Sollefteå.
En vecka för en stafettläkare vid kvinnokliniken vid Sollefteå sjukhus kostar för närvarande 200 000 kronor.

Annons

Att Landstinget Västernorrlands ekonomi är på väg i putten har beskrivits under flera år och för närvarande pågår ett intensivt arbete med att spara 160 miljoner kronor inom specialistsjukvården. Just hyrläkarkostnaderna är ett av de största bekymren där problematiken handlar om svårigheterna att rekrytera läkare.

Kvinnokliniken i Sollefteå har de senaste åren inte haft något direkt behov av hyrläkare, men utvecklingen har förändrats under 2015.

För närvarande har landstinget ett antal gånger betalat 200 000 kronor för en stafettläkarvecka vid kvinnokliniken i Sollefteå.

– Det är skyhöga kostnader. De är oförskämt höga, säger Marju Dahmoun.

Hon säger att det inte händer ofta, men att det likväl är de här kostnaderna som gäller för närvarande.

– Vi gör allt för att undvika att ta in stafettläkare, men vi har tvingats betala de här summorna några veckor, säger Dahmoun.

Är det motiverat att betala såna här kostnader för stafettläkare?

– Jag gör allt för att undvika det sedan jag fick kännedom om det. Självklart försöker jag hitta andra lösningar i länet med vikarier, för det här svider helt enkelt. De här priserna är oacceptabla, säger Dahmoun.

Vi har tidigare berättat om hur beroendet av stafettläkare successivt ökat kraftigt vid sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå under 2011–2014. I Sollefteå har det relativa beroendet av stafettläkare ökat från 10 procent till 20 procent under den här perioden och i Örnsköldsvik handlar det om en tillväxt från 20 procent till 31 procent. På Sundsvalls sjukhus har samma siffra legat ganska konstant kring 14 procent under de här fyra åren.

Läs också: Nödrop från Bispgården: – Vad händer med oss om sjukhuset läggs ned?