Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stafettläkare som arbetade i Härjedalen betraktas som patientrisk av Ivo

En läkare som arbetade som stafettläkare i Härjedalen anses vara så oskicklig att hennes arbetssätt medför stora risker för patientsäkerheten.
På två månader begick läkaren en rad fel. Bland annat missade hon att en patient hade diabetes och en annan patients reumatiska sjukdom.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har gått igenom hälsocentralens anmälningar mot läkaren och funnit att läkaren brister i sitt yrkeskunnande. Läkaren brister i struktur, dokumentation, arbetssätt och kunskap, enligt Ivo.

Nu begär Ivo hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, att läkaren får en treårig prövotid.

Läkaren fick sin specialistkompetens under 2015. Det var också då som läkaren arbetade två månader på en hälsocentral i Härjedalen. Från de två månader har hälsocentralen funnit felaktigheter i ett 30-tal patientfall.

I ett par fall har läkaren skrivit ut för mycket narkotiska läkemedel.

Läkaren har missat att ställa diagnos på en patient som hade diabetes, trots att provsvar visade på sjukdomen. En annan patient visade tydliga symptom på reumatisk sjukdom, vilket läkaren missade.

Vid andra tillfällen har läkaren inte vidtagit åtgärder när patienter haft för högt blodtryck.

En del patientjournaler visar, enligt Ivo, på en bristande struktur i läkarens arbete.

Prover som tagits och som det kommit svar på har läkaren i vissa fall signerat men inte fört in i patienternas journaler. Ett provsvar som pekade på att en kvinna hade bröstcancer blev inte infört på rätt sätt i journalen. Däremot ringde läkaren till kvinnan och berättade om provsvar.

Sammantaget betrakar Ivo läkarens arbetssätt som en risk.

Om Hsan beslutar att ge läkaren prövotid för att behålla sin läkarlegitimation kommer Ivo att träffa läkaren och följa dennes arbete.

...

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Den här nyheten skickades ut med nyhetspush.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app