Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stalker förföljde Charlotte Kalla i Östersund

Framgången kan ha sitt pris. Även för Charlotte Kalla. Dagen före världscuppremiären berättar den svenska skiddrottningen om när hon en gång kände sig förföljd av en stalker i Östersund.
– Det var obehagligt. Det tog väl några gånger innan den personen accepterade att han inte skulle höra av sig, säger Charlotte vid fredagens pressträff i Ruka i Finland.

Charlotte Kalla har ett av Sveriges mest kända ansikten. Offentligheten har sällan stört henne. Att bilar rullar långsamt förbi hennes hus i Sundsvall och att folk knackat på är saker som hon kan stå ut med.

Men den person som upprepade gånger närmade sig henne då hon ännu bodde i Östersund för några år sedan var något annat.

– Han hörde av sig några gånger och jag träffade den personen en gång när jag skrev autografer på en firma. Det tyckte jag var obehagligt. Jag kände att han var sjuk. Han var absolut inte hotfull, men ville väl helst vara i min närhet och ha kontakt med mig. Men han respekterade inte när jag sa ifrån. Det tog några gånger innan han accepterade det.

– Det känns bra att jag vågade kommunicera honom, säga att det här tycker jag är obehagligt.

Charlotte Kalla kommer säkert att uppmärksammas mycket även denna vinter på angenämare sätt. I sina tävlingar, inte minst under VM i Falun i februari.

Och hon kommer att prisas. Bragdmedaljen på tisdag, Jerringpriset och andra priser vid Idrottsgalan – Kalla är ett hett namn för flera utmärkelser.

Frågan är om hon kommer att kunna inleda säsongen lika starkt i klassiskt som förra året. Fristilsspecialisten chockade med att besegra både Marit Björgen och Therese Johaug i norskornas hemmaspår i Lillehammer då hon blev tvåa bakom Justyna Kowalczyk på 10 kilometer klassiskt – samma distans som inleder hennes världscuptävlande i vinter.

– Det blir jättesvårt. Men jag vet var min förmåga är om jag får allt att stämma i klassiskt. Det funkade bra i Bruksvallarna, både på distansloppet och under sprintdagen kändes det bättre under vartenda race, säger Kalla som vann allt i den svenska premiären förra helgen.

Enda bekymret under den långa träningsperioden har varit en ömmande skuldra som hindrade henne från styrketräning under flera veckor.

– Nu har jag dragit i gång igen, men jag körde inte styrka på tre veckor, oftast brukar jag ha två styrkepass i veckan. Men jag har sprungit lite mer och blivit mer sliten av distansträning i stället.

Inför söndagens millopp i Ruka varnar Kalla för andra än de vanliga norskorna och Kowalczyk.

– Det är som ett oskrivet blad nu. Finskorna också väldigt duktiga på klassisk skidåkning, amerikanskorna går framåt för varje år. Och norskorna har alltid nya spännande namn.

– Det viktigaste för mig är att få åkningen att stämma som den gjorde i Bruksvallarna.

Se också:

Charlotte Kalla: "Jag tänker mer på Falun än på Sotji"