Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stalker i Östersund hotade våldta kvinna

I vintras dömdes en jämtländsk man för att ha förföljt en kvinna. Nu har han gjort samma sak mot en annan kvinna.

Mannen och kvinnan träffades för några år sedan vid några tillfällen. Efter det hade de ingen kontakt med varandra.

Men i somras började mannen, en östersundare i 30-årsåldern, att kontakta kvinnan.

Han gjorde det genom att skicka sms till henne, ringa till henne och skicka meddelanden på Facebook, där de var vänner med varandra.

Kvinnan ignorerade först mannen. Sedan skrev hon att hon inte var intresserad av honom och inte ville ha kontakt med honom. Enligt henne själv skrev hon det flera gånger, men det fick inte mannen att sluta.

Under sommaren och hösten, fram till början av oktober, har han förföljt kvinnan med meddelanden och samtal.

Vid åtminstone 36 av gånger har det handlat om sexuellt ofredande av mycket grov karaktär.

Åklagaren har bland annat använt utdrag från sms och Facebook som bevisning.

En gång i oktober skrev mannen på Facebook ”jag är på väg till dig, är slampan hemma?” och ”har du husvagn på gårn?” samtidigt som han kört förbi kvinnans hus två gånger.

Två av meddelandena som han skickat på Facebook har haft innebörden att han ska våldta kvinnan.

Hon har varit orolig och sovit dåligt. Särskilt rädd har hon varit när hennes sambo varit borta och hon har varit ensam hemma med sitt barn.

Mannen har erkänt handlingarna, men menar inte att det handlar om brott. Han har trott att kvinnan ville ha kontakt med honom, och han har tolkat bilder som hon lagt ut på Facebook som inviter till honom. Han trodde också att hon var intresserad av hans sexuella närmanden.

I vintras dömdes mannen för liknande brott mot en annan kvinna. Då dömdes han till böter för ofredande, sexuellt ofredande och överträdelse av kontaktförbud. Även då fortsatte han att kontakta kvinnan trots att hon varit tydlig med att hon inte ville ha kontakt med honom.

I det här fallet rubricerar tingsrätten att mannen är skyldig till ofredande, sexuellt ofredande och olaga hot. Men eftersom det varit en upprepad kränkning bedömer rätten det hela som olaga förföljelse, något som ibland kallas för stalkning.

Mannen har gått igenom en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han har begått brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Det handlar framför allt om vanföreställningssymptom.

Nu döms mannen av Östersunds tingsrätt för olaga förföljelse och straffet blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han ska också betala skadestånd till kvinnan på 15 000 kronor.

Mannen har suttit häktad och ska fortsätta att vara häktad fram till att domen vinner laga kraft.