Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställ krav på en tryggare och nära bröstcancervård

Oktober är den rosa månaden. Rosa som i Rosa bandet och bröstcancer.

Men egentligen borde alla månader vara rosa, för bröstcancer är en sjukdom som ständigt är aktuell. Precis som viljan att besegra den.

Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom. Mellan 15 och 20 kvinnor i Sverige insjuknar varje dag. Det är viktigt att slå fast att överlevnadsprocenten blir allt bättre. Att så många kvinnor kan botas, beror till stor del på forskningens framsteg. Det gör att metoderna och medicinerna att behandla med kan bli effektivare.

Genom att erbjuda mammografi till en större åldersgrupp kvinnor kan fler fall upptäckas tidigt och rent av i tid. Allt det här är möjligt, inte genom landstingens otroliga satsning på kvinnors sjukdomar, om nu någon trodde det, utan tack vare generösa bidrag från människor och företag, inte minst under påkostade tv-galor.

Tillsammans kan man göra mycket för att hindra och bota bröstcancer!

Men, man får aldrig glömma att bröstcancern skördar liv och att många tvingas till rätt begränsande liv med en kronisk cancer.

Pengabrist är väl det som landstingen runt om i landet främst brukar skylla på, när man inte har tillräckliga resurser avsatta för att effektivisera och förmänskliga bröstcancervården.

För det handlar inte bara om fler läkare, sjuksköterskor och en snabbare handläggning, utan också i högsta grad om att på olika sätt skapa en tryggare och närmare vård.

I glesbygdslandsting finns inga onkologer, trots att det är självklart att patienterna mår mycket bättre av att kunna träffa sina läkare ofta.

I glesbygdslandsting finns inga strålkanoner, för dem som måste stråla för att försöka få bukt på sjukdomen.

För oss som tillhör Jämtlands läns landsting innebär det långa resor till Sundsvall eller Umeå.

Men också att vara borta från familj och vänner och att inte kunna arbeta, om man nu orkar det under strålningen.

Om pengabrist är den ena orsaken till att landstingen allt för sällan är i framkant på bröstcancerområdet, är den andra orsaken prioriteringsbesvär.

Sjukdomar ställs mot sjukdomar och människor mot människor, ibland till och med män mot kvinnor.

Studier visar att män kommer snabbare in till doktorn från väntrummet, att mäns hjärtinfarktsbesvär tas på större allvar än kvinnors, och att många mediciner utprovas på män och anpassas till dem.

Som patient måste man alltid stå på sig. Kanske särskilt om man råkar vara kvinna.

Så till dig som är kvinna och har till exempel bröstcancer är ett av råden: Var besvärlig. Ställ krav på vården.