Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställer siktet utan syn

Hur blir man en bra skidskytt om man inte ser någonting? Zebastian Modin måste lösa ekvationen om det ska bli svensk medalj i Paralympics redan på lördagen.

– Jag har nog inte råd med någon bom, säger Modin inför skidskyttesprinten.

Vädret vid Laura skidstadion är lite för fint. Snön klafsar under fötterna trots att klockan bara är elva på förmiddagen, dagen före Zebastian Modins första lopp i Paralympics i Sotji.

– Det är ju ganska mjukt. Det blir intressant att se hur det blir klockan två om det är så här klockan elva. Jag vill ju helst ha det lite hårdare så jag hoppas att de saltar, säger Modin.

Fyra år har gått sedan det oväntade Paralympics-bronset i sprint. Då var Modin 15 år och längdåkare. Nu är han 19 år och har sedan två år tillbaka lagt till ytterligare en gren. Hans Paralympics 2014 inleds med lördagens skidskyttesprint över 7,5 kilometer.

– Jag tycker nästan att skidskytte är roligare än längd. Man kör ett varv, sedan skjuter man, och så vidare. Det blir inte det här med att man bara räknar ned kilometrarna.

Nästan blind

Som vanligt när längdåkare börjar med skidskytte är skjutningen problemet. Kanske extra mycket för Zebastian Modin. Han är nästan helt blind. I hans Paralympics-klass måste man dessutom ha täckande "glasögon" på sig som omöjliggör att han ser någonting alls.

– Vi kör med ljud i stället. Ju högre ton desto närmare är man. Jag är fortfarande lite osäker, men det är ju en vanesak. Det blir lite mer fingertoppskänsla när man inte kan se när man är i mitten. Men det är framför allt att skjuta med puls som är svårt.

Fredagens träning är försenad och Modin tar sig tid för journalisterna. Tillsammans med ledsagaren Albin Ackerot, Modins ögon i spåren, svarar han tills frågorna tar slut. Medier måste han hantera om han ska nå sitt mål; till våren går Modin ut gymnasiet och efter det vill han satsa heltid på idrotten.

– Då är det viktigt att göra ett så bra Paralympics som möjligt. Men det gäller också att ha en bra personlighet, att man är lite intressant. Det är kanske lika viktigt som resultaten för att kunna satsa och få sponsorer.

I Sotji är han anmäld till sju lopp – tre i skidskytte och fyra i längd – men förmodligen är lördagens tävling den enda han kör i skidskytte.

– Om jag ska ta medalj så måste allt stämma, jag har aldrig varit på pallen tidigare. Jag skjuter för sakta för ofta. De bästa kan skjuta på 20–30 sekunder och jag ligger på upp till en minut. Men skulle jag skjuta fullt och hyfsat fort, då kan jag ta medalj. Men jag tror inte att jag har råd med någon bom.