Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stambanan öppnas igen

Efter förra veckans urspårning söder om Ånge mellan Ovansjö och Alby beräknas stambanan öppna för trafik igen måndagen den 21 juli.

Det femton vagnar långa godståg som spårade ur den 9 juli och stoppade trafiken på stambanan fraktade bland annat koppar. På grund av tågets last utreddes olyckan av Statens haverikommission, som gav klartecken för Trafikverket att påbörja sin röjning den 14 juli. Det har enligt Trafikverket varit en komplicerad process. Olycksplatsen har varit otillgänglig och myndigheten tvingades bygga en väg för att nå fram till platsen. Tåget blockerade båda spåren efter urspårningen.

Det kommer att ta tid innan båda spåren är helt återställda. Tills vidare ger Trafikverket besked om att det ena spåret kommer att öppnas från och med måndag den 21 juli klockan 20.00. Hastigheten kommer att sänkas till 40 kilometer i timmen under cirka en vecka och det är ännu osäkert när det andra spåret kan öppnas för trafik.

Olyckan utreds även av Trafikverket. Tidigare har det uppgetts att orsaken var en solkurva som upptäcktes innan olyckan men trafiken hann inte stoppas.