Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämning av lättnad och glädje – när Arla höll extra kretsmöte

Stolarna räckte inte till när mejerijätten Arla Foods kallat till extra kretsmöte på Frösö Park. Uppskattningsvis fanns cirka 3/4-delar av länets mjölkbönder på plats för att höra om framtiden. I luften fanns både förväntan och ett tydlig mått av framtidstro.

– Det är bönder som man aldrig sett förut konstaterade, Lars-Erik Olsson, Rönningsberg.

Snabbt fick extra stolar plockas fram och Arlafolket verkade lite smått chockade över den stora anslutningen.

– Det här är dubbelt så många jämtfört med vad som kom i Dalarna och Värmland, konstaterande Helene Gunnarsson, ledamot i Arla Foods styrelse och mjölkbonde från Halland.

Det rådde ingen tvekan om att länets kvarvarande mjölkbönder nu hamnat i ett multinationellt mejeriföretag som siktar på att bli ännu större. Målet är att få hela norra Europa som kärnmarknad. Den svenska verksamheten i Arla omfattar idag cirka 20 procent av koncernens årsomsättning.

Milkos vd Göran Henriksson redogjorde för den snabba och dramatiska kanan ut för och som fick bolaget att kasta in handduken och söka fusion.

– Jag är stolt och glad vi kunde presentera ett fusionsavtal så snabbt på försommaren, för läget var då kritiskt.

Efter en usel delårsrapport hotades Milko av strömavhopp bland sina leverantörer. Och den 9 juni spärrades till och med Milkos konton för ett tag. En fusion var enda ut vägen, konstaterade Milkochefen. Under sommaren och hösten sänktes avräkningspriset till bönderna tre gånger.

– Vi är medvetna om vilka helveteskval ni har lidit genom vårt låga avräkningspris, men det gällde att ta oss fram till fusionen. Alternativet hade varit mycket värre. Jag hoppas ni sover bättre, nu när ni får bättre betalt för mjölken. säger Göran Henriksson.

När han tackade sin personal på det hårt avlövade kontoret, som jobbat hårt för ta fram alla siffror till Arla och Konkurrensverket blev rörelse i rösten.

– Ni jobbade hårt under hot om konkurs för att lyckas, och där ett misslyckande bara innebar att ni ändå skulle förlora jobbet. Oktoberresultatet är snart klart och jag kan lova att vi lyckats hålla ert insatskapital intäkter. Er månadsavräkning blir bättre än vad utlovats, sa Göran Henriksson.

Ett besked som mottags med applåder och som fick kretsmötet att gå än mer i dur. Vid lunchen blev stämningen än mer uppsluppen och glad. Framtidstron syntes vara tillbaka.

– Det här är en nystartsdag och lite av en festdag, där vi gläds på samma sätt som när Konkurrensverkets besked kom härom veckan. Den dagen föll en jättestor sten från våra axlar. Nu känns det lite naivt som om det är jag som köpt Arla idag, säger Torgny Widholm, Trägsta, Hallen.