Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämpelklocka ska införas på förskola

En ”stämpelklocka” som registrerar barnens närvaro på förskolorna och fritidshemmen ska införas i Åre kommun. Politikerna vill mäta tiden barnen verkligen är närvarande.

Skollov och fritids är halvfullt. Föräldrarna har glömt att ändra i schemat men personalstyrkan är på plats. Det är ett vanligt scenario inom barnomsorgen menar förvaltningen. För att få en exakt uppfattning om hur många barn som finns i förskolorna och fritidshemmen ska en elektronisk mätning införas.
En god idé menar en enhällig barn- och utbildningsnämnd som nu beslutat att införa systemet.
– Vi hoppas att tidsmätningen ska visa hur beläggningen och att personalens arbetstider ska anpassas bättre efter den, säger Peter Bergman (S) som är andre vice ordförande i nämnden.
Tanken är att föräldrarna ska markera när barnet lämnas och sedan göra likadant vid hämtning senare på dagen.
Vilket system som ska användas i Åre kommun är inte klart.
– Det ska vara ett enkelt system, gärna ett knappsystem, säger Peter Bergman.
I dag ska familjerna ange i förväg vilka tider som barnen behöver vara på förskola eller fritidshem. Men det är en uppskattning och den säger inte den verkliga tiden, menar politikerna.
Med ett it-baserat system har kommunen exakt information om antalet barn i omsorgen och hur länge de vistas där.
Ur säkerhetssynpunkt är systemet att föredra, menar tjänstemännen. Det ger personalen information om exakt hur många barn de har på avdelningarna.
En förhoppning är att antalet vikarier kan minskas. Personalen kan ägna mer tid till barnen och slipper lägga tid på planering. Dessutom kan antalet lunchportioner anpassas liksom mellanmålen.
Flera kommuner har infört det här systemet. Ett system kallat Nuddis har använts i många år i Malå kommun. Där får barnen en bricka som registrerar tiden på förskola eller fritidshem.
Ett it-baserat system innebär en investering men ska på sikt ge minskade kostnader inom barnomsorgen. I beslutet finns det inte med att förändra taxan inom förskolan eller fritidshemmen.