Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ständut Blakk summerar 20 år

100 spelningar per år och 40 000 mil i bil. Ständut Blakk summerar nu sina 20 första år tillsammans med en jubileumsshow på Storsjöteatern.

Annons

Markus Albertsson är den som startade bandet för 20 år sedan. Då med två personer som inte längre är med i bandet.

– Jag spelade gitarr och ville ut och spela. Ju mer jag gjorde det desto fler spelningar ville jag göra.

Året efter hoppade fiolspelaren Pär Hedman på och sedan 2005 är Ständut Blakk fulltaliga med sångaren och gitarristen Roger Hansson, trummisen Morgan Jönsson och keyboardisten Jonas Gladh.

– Vi kommer att spela låtar från bandets 20 år. Det blir covers, lite eget, lite roligt och tjo och tjim, berättar Roger Hansson om lördagens jubileumsshow.

– Vi kommer att summera med låtar och minnen. Det blir ett par historier, men allt kan inte berättas, det får vi ta i memoarerna.

Ständut Blakk kan inte enas om ett favoritminne, men lyfter de två invigningarna av Sundsvalls Gatufest som minnesvärda.

– Då spelade vi på stora scenen och fick inviga hela festivalen. Vi borde få inviga Yran också, tycker bandet.

Med ungefär 100 spelningar om året får Ständut Blakk spela på väldigt olika tillställningar.

– Det är det roligaste, att det är sådan blandning. Det kan vara kaffeunderhållning på dagen och afterski och röj på en nattklubb på kvällen, säger Jonas Gladh.

Under Storsjöyran är Ständut Blakk ett stående inslag på krogstråket. Där kan det bli upp emot 35 spelningar under veckan.

– Det är det största vi gör. Men själva är vi nog mest stolta över våra egna krogshower som vi har satt upp, menar Roger Hansson.

Repertoaren är diger. Bandet räknar med att de har över 100 inrepade låtar. Men de blir inte trötta på att spela samma låtar om och om igen.

– Det är sällan lika från kväll till kväll. Men det finns vissa låtar vi måste ha med, till exempel låtarna med fiol där det går snabbare och snabbare, annars blir folk sura, säger Pär Hedman.

Några av dem kommer att höras på lördag.

– Det blir en kavalkad av det vi kört tidigare och även några nya låtar, säger Roger Hansson.

– Och så kan vi berätta att Näcken kommer att dyka upp på något sätt under kvällen. Vilken cliffhanger!

Mats Hurtig kommer att vara konferencier till den utsålda föreställningen. Ständut Blakk funderar på att ha ett eftersläpp efter showen och spela i foajén på Storsjöteatern.

• 23 november 18.30 Jubileumsshow med Ständut Blakk på Storsjöteatern