Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängd led i Vålådalen – värmen tar på skoterlederna

Många skoterleder i den jämtländska fjällvärlden har fått ta rejält med stryk på grund av den senare tidens milda väder.

Värst är situationen i och kring Vålådalen.

Normalt sett underhålls de statliga kryssmarkerade skoterlederna från 1 februari till 20 april av länsstyrelsen personal.

Naturbevakare Alf Kjellström har koll på området från Bydalen och upp till Storlien. När vi får tag på honom befinner han sig norr om Ånn.

– Här är det fortfarande farbart. Det är mycket vatten på isarna, men det går att köra, säger Kjellström.

Men han vill skicka ut en uppmaning till alla skoterförare om att iaktta stor försiktighet.

– Så fort det är snöbrist i skoterlederna är det förbjudet att köra med skoter. Folk måste respektera avstängningar, men där brister det på många håll. Folk är helt enkelt dåliga på att respektera avstängda skoterleder, säger Kjellström.

I området kring Vålådalen är situationen värst.

– Sträckan Ottsjö-Östra Vålådalen är stängd på grund av snöbristen, säger Lars Latti Östlund, spårchef på Vålådalens fjällstation.

Men i övrigt säger han att lederna fortfarande är farbara.

– Vattnet har runnit undan och det finns snö, säger Östlund.

Länsstyrelsen vill göra klart för allmänheten om att det alltid är den enskilda som har ansvaret att bedöma vilka risker som finns vid körningen och även att känna till de regler om hänsyn som gäller vid snöskoterkörning.

Nu öppnar Norge för skoteråkning

12-årig skoterförare stoppades av polis

Norska skoterleder överklagas av länsstyrelsen