Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Står journalister över lagen?

Två svenska medborgare reser till främmande land för att begå kriminella handlingar. De två genomför en olaglig inresa i landet, väl där uppges de ta kontakt med en olaglig organisation.

Annons

Båda dessa handlingar är enligt landets lagar olagliga och straffet är fängelse.

Detta vet de två svenska medborgarna, men de tar ändå risken, tyvärr blir de häktade och förda inför domstol där de döms som skyldiga och får den lagstadgade påföljden fängelse.

Detta är på inget sätt ovanligt, cirka 200 svenska medborgare avtjänar i dag fängelsestraff i främmande land för begångna kriminella handlingar.

Det som föranleder denna insändare är att när det blir känt i Sverige att dessa två svenska medborgare häktats dras ett mediedrev i gång av sällan skådat slag, varje tidning rapporterar, tv och radio rapporterar, det går inte att undgå att känna till denna händelse.

Medierevet får UD att mobilisera sina resurser, ambassaden får förstärkt bemanning, regeringsplanet transporterar stats- och utrikesministern kors och tvärs för att de ska försöka förmå landets regering att behandla de två svenska medborgarna milt, helst benåda dem.

Ansträngningarna ger resultat, de två svenska medborgarna blir till slut verkligen benådade efter endast 14 månader, straffet de dömdes till var på 14 år. Men de andra 200 då?

För dessa mobiliseras inte utrikesförvaltningen, för dessa flyger inget regeringsplan, vad är skillnaden?

Jo, av dessa 200 är ingen journalist – fel, en är faktiskt det, Dawit Isaak, men honom känner ni säkert också till! De övriga 199 glöms bort.

Som journalist kan du ställa dig över lagen, för åker du fast kommer dina journalistkollegor att mobilisera drevet och påverka befattningshavare att agera för din sak. Är du inte journalist, skyll dig själv!

Per Johan Skoglund, Frösön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel