Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark lokal kritik mot beslut att stänga Bromma flygplats

Bromma flygplats ska läggas ner senast om åtta år, har Stockholmsmajoriteten beslutat.
Beslutet väcker skarp kritik från några av länets riksdagsledamöter.

– Det är ju korkat, och det visar att stadsfullmäktige i Sveriges huvudstad Stockholm inte tar den hänsyn som man kan kräva gentemot resten av landet, säger Per Åsling, jämtländsk riksdagsledamot för centerpartiet.

Han reagerar starkt mot beslutet.

– Risken är stor att Jämtlands näringsliv får det svårare, vår besöksnäring drabbas och risken är också att det bara kommer bli SAS som flyger till och från Östersund och Åre, vilket medför risk för dyrare resor och sämre service.

I går fattade alltså majoriteten i Stockholms stadshus, S, MP, V och F! att Bromma Flygplats ska läggas ner senast 2022. På marken där flygplatsen ligger vill de i stället bygga bostäder. Miljöpartiet hävdar att nedläggningen av flygplatsen skapar 200 000 nya jobb.

Per Åsling ska nu skriva en interpellation till infrastrukturministern Anna Johansson (s).

– Jag vill veta hur hon ställer sig i frågan. Jag kommer göra vad jag kan för att stoppa det här beslutet.

Han bollar även över frågan till socialdemokraternas riksdagsledamöter från Jämtland och vill veta om de håller med stockholmsgänget. Svaret är kort och tydligt:

– Nej, det gör vi inte, svarar Kalle Olsson.

– Vi håller med vårt parti, och Socialdemokraterna vill ha kvar Bromma. Sådana här förändringar får inte hota näringslivet och jobben och Bromma är så viktigt för resandet över hela landet. Man kan inte bara lägga ner Bromma, fortsätter han.

Kalle Olsson menar, att om det ska vara möjligt att lägga ner Bromma flygplats, så måste man kunna visa att det finns kapacitet att flytta verksamheten någon annanstans. Och det gör det inte i dagsläget.

– Arlanda har inte den kapaciteten, det måste väga tungt. Vi kommer göra vår uppfattning tydlig, Bromma är jätteviktig, säger Kalle Olsson.

Per Åsling är glad över Kalle Olssons tydliga ställningstagande i frågan.

– Det hedrar honom. Det visar att det finns hopp, säger han.

Enligt siffror från Swedavia har över 228 000 resenärer rest till och från Stockholm via Åre Östersund Airport under första halvåret i år. Drygt 40 000 av dem nyttjade Bromma flygplats. I dagsläget flyger två bolag från Åre Östersund till Stockholm - Malmö Aviation till Bromma och SAS till Arlanda.