Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka färger och muntra motiv i nya utställningar

Fem utställningar har vernissage i Östersund i dag, med flera lokalt kända och återkommande konstnärer som arbetar i både akvarell, akryl, olja och lera.

Blygsammast i formatet är Stig Sjöberg som ställer ut i matsalen hos Hotell Emma. Akvareller med landskapsmotiv hämtade både från Danmark och andra platser, miljöer att förgylla frukosten eller lunchen med för gästerna.

Utrikes motiv visar också Anneli Kent på Härke, född och uppvuxen i Östersund, men många år bosatt i England dit hon flyttade i 20-årsåldern på 1980-talet.

– Jag har alltid målat och det som gett mig särskilt mycket inspiration är Bloomsburygruppens gård Charleston norr om Brighton, där känner jag mig verkligen hemma.

Det innebär starka färger och muntra motiv, här finns både interiörer och landskapsmotiv, även inspiration från Matisse kan anas på en del bilder:

– Mitt liv har varit ett pusslande och utställningen heter ”Puzzle” som har flera olika betydelser, vilket ingår i bilderna. Men jag målar inte av utan bearbetar de bilder jag upplevt och tagit med mig.

Anneli nämner havet och färgerna som viktiga inspirationskällor:

– Naturen ger mig kraft.

Naturen är grunden också för Carl-Olof Tronje som nu återkommer på Galleri S med en rad nygjorda bilder i akryl och blandteknik, med inspiration från norra Uppland:

– Vi bor där sedan sex år nu och jag dras till det vardagliga och enkla, särskilt det jag ser utomhus oavsett om det är skraltiga jakt-torn, några hus, containrar på en bakgråd eller en fin skogsbacke.

Just jakttornen har han dokumenterat med vis fascination, men här dyker även upp utsikten från vardagsrummet med växthus och andra detaljer.

Carl-Olof växte upp i Solna, kom till Jämtland 1976 och var med om att bygga upp konstskolan. Numera bor familjen i Hallstavik och har upptäckt paddlingen:

– Fast ännu är det inga kanoter i målningarna, skrattar han.

Färgskalan är fyllig och klar, även om han inte drar sig för att måla över och måla om tills det blir rätt:

– Fast de säger att jag målar ljusare nu än tidigare.

På Lars Bolin Gallery återkommer Jan Albert Carlsson med nya akryler som också kan ha genomgått olika metamorfoser innan de ofta spretigt ljusa motiven fixerats.

Här syns barer, entréer och till synes offentliga lokaler där människor och diffusa figurer tycks röra sig tämligen planlöst:

– Människorna har kommit in i mina bilder på ett helt annat sätt än tidigare. Jag ser själv att många motiv handlar om min uppväxt och mina föräldrar som vistades utomlands i min barndom.

En del skelettliknande figurer drar också omkring bland pianister och städpersonal:

– Jag har svårt att peka ut exakt var bilderna är hämtade och inte sällan händer det saker medan jag arbetar med dem.

Ännu mer mystiska är de figurer som befolkar Daniel Jenssens bilder på Ahlbergshallen. Daniel är uppvuxen i Malmö, har gått på både konsthögskolan i Oslo och Valand och ställer ut på högprofilerade gallerier.

– Jag arbetar främst i kol, men även i lera och har jobbat med de här figurerna i många år, jag är inte klar med dem som motiv på ett bra tag än, tror jag.

Håriga och svettiga krabater som mest påminner om troll står på bilderna eller har varit med om diverse mystiska händelser, några stympade, andra molande. En häxa i Adidasjacka ler mot oss.

– Jag tror de kan vara både glada och olyckliga, ungefär som de flesta av oss. I mina bilder kan man få syn på dem, men det är nog mycket som är fördolt också, ler han.

Ett par skulpturer visar de trollaktiga figurerna, Daniel tror sig veta att det är varelsernas avbildningar av sig själva, men säker kan man inte vara.