Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka politiska reaktioner: "Galenskap" med fler gasledningar i Östersjön

Svenska regeringen och EU-kommissionen måste agera för att stoppa gasledningarna i Östersjön. Både av miljöskäl och för energisäkerheten i Europa. Det kravet förs nu samlat fram från politiskt håll, och med starka ord, efter tidningens ledare om Gazproms planerade Nordstream 3 och 4.

Läs mer: Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Här är några av reaktionerna från ledamöter i Europaparlamentet och Riksdagen:

– Nordstreams nuvarande kapacitet utnyttjas till bara 50 procent, varför utvidga ytterligare? Nordstream är inte förenligt med EU:s Energiunion. Vi ska bli oberoende av rysk energi, inte tvärtom. Framtiden pekar mot ett decentraliserat internt sammanlänkat energisystem som klarar energiomställningen, skriver Peter Eriksson (MP) som är europaparlamentariker på sin Facebooksida.

– Inom EU har vi nyligen enats om att stärka vår gemensamma energipolitik med syftet att göra oss mindre beroende av rysk gas. Då vore det ren galenskap att under rådande säkerhetspolitiska läge tillåta ytterligare ryska gasledningar genom Östersjön. Regeringen måste sätta stopp för detta, säger Folkpartiets energipolitiska talesperson Maria Weimer till ledarsidan.

– Ryssland idag använder pipelines istället för pansartrupper, men målet är detsamma: Att påverka olika länder och stoppa dem från att vända sig mot väst och EU, skriver europaparlamentariken Jasenko Selimovic (FP) till ledarsidan och fortsätter:

– Vi har sett det förut. Sedan år 1991 har Ryssland använt sig av prishöjningar, oljestopp och gasstopp över 40 gånger.

– Att fasa ut brunkolet och ersätta det med rysk naturgas vore ett steg fram och två tillbaka. Nu måste vi politiskt på alla nivåer, riksdag, regering och EU agera för att sådana vansinnigheter inte blir verklighet, skriver riksdagsledamot Niclas Malmberg (MP) på sin blogg.

Läs mer: Därför räddar Parismötet inte jordens klimat

– Jag ser allvarligt på det, bygger på en monopolisering som står i strid med konkurrenslagstiftningen och energiunionens tankar. Det är viktigt att kommissionen hanterar frågorna om Gazproms monopolställning, frågan bör miljöprövas och tysk politik ändras, twittrar europaparlamentariken Gunnar Hökmark (M).

– Du har naturligtvis helt rätt och jag delar din ståndpunkt, kommenterar europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) på twitter.

– Delar uppfattningen, twittrar europaparlamentariker Fredrick Federley (C)

– Det var fel även med första ledningen, instämmer europaparlamentariker Bodil Valero (MP)

Även om det är minst sagt tydliga signaler både från regeringspartiföreträdare och oppositionspolitiker så lär den svenska regeringen ha ytterst begränsade möjligheter att formellt stoppa ledningen. Det ligger redan två ledningar i svensk ekonomisk zon som godkänts, vilket gör att ett stopp troligen bara kan komma från EU-kommissionen.

Med de klimatutmaningar som världen har inför Paristoppmötet, tillsammans med konfliktytorna mellan Väst och Ryssland som ställer EU:s sammanhållning på prov, så borde det vara ett enkelt svar med ett nej till gasledningen, men samtidigt finns det starka ekonomiska och politiska krafter i både Ryssland och Tyskland som driver på frågan.

Mer läsning om säkerhetspolitik och utrikespolitik från Patrik Oksanen:

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

I skuggan av MH17-rapporten, Ukrainas svåra väg framåt.

Natovapen hos spetsnaz och andra nyheter från Ryssland under veckan som gick

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Historiskt Ja till Nato på Centerstämman

Gärna ett Natobeslut, men först ett rejält försvar

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sätt åt Nordstream och Gazprom

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig