Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starkt drama om tragisk historia – med koppling till vår tid

”Svart Venus”

Genre: Drama.

Premiär: Regina, i morgon.

Med: Yahima Torres, Andre Jacobs, Elina Löwensohn med flera.

Regi: Abdellatif Kechiche.

Speltid: 2 tim 46 min.

Censur: 15 år.

Betyg: 4

I maj 2002, nästan 200 år efter sin död, fick Sarah Baartman äntligen komma hem till Sydafrika. Hon begravdes nära sin födelseplats och i ett tal till hennes ära utnämnde president Thabo Mbeki graven till nationellt monument.

Baartman var ingen kunglighet, ingen forskare eller författare.

Hon föddes som slav och arbetade som tjänare i en vit familj, innan hon fördes till Europa för att visas upp i bur under namnet ”Hottentott-Venus”.

Hon dog som 26-årig prostituerad och hennes kropp dissekerades inför publik av den tidens ledande vetenskapsmän.

Filmen om hennes liv är en sorgesam historia, där Yahima Torres gör en både kraftfull och subtil insats i rollen som en kvinna som drömmer om ett bättre liv.

Buren är ett skådespel, liksom föreställningen där Sarah morrar åt publiken och blir fasthållen för att åskådarna ska kunna klämma på hennes breda rumpa.

Förtrycket som hon utsätts för är till en början lirkande, sedan mer och mer brutalt.

För regin står tunisiern Abdellatif Kechiche, som 2008 slog igenom internationellt med familjedramat ”Couscous”. Han har en förkärlek för det långa formatet, och med sina två timmar och trekvart är ”Svart Venus” bitvis prövande.

Men det är samtidigt de utdragna scenerna som gör att publiken verkligen får kontakt med Sarah, som låter hennes hopplöshet tränga under huden.

Kopplingar till vår tid förvandlar filmen till något mer än en skildring av kolonialtidens rasism. Det finns tydliga paralleller mellan 1800-talets freakshower och dagens dokusåpor, där unga människor gör allt för att synas i hopp om en ljusare framtid.

Fördomar späs på för att kittla publiken. Så kan ett människovärde reduceras med ursäkten ”det är ju bara på låtsas”.