Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starkt startfält i Flyktingloppet

Ingen Petter Northug i år.
Däremot kommer hela den svenska långloppseliten till start i Flyktingloppet.

Hittills har 1 600 åkare anmält sig till årets upplaga av Flyktingloppet – och fler kan det bli, enligt tävlingsledare Sten-Arne Enarsson.

– Ja, jag ska inte säga att det blir rekorddeltagande, men nästan. Man kan jämföra med i fjol, då vi hade 1480 startande, säger han.

– Förutom snötillgången känns det faktiskt som att längdskidåkningen är lite på gång just nu. Men det är fortsatt svårt att locka svenskar till loppet, bara 200 åkare av 1 600 så här långt. Resten är norrmän, konstaterar Enarsson.

De svenskar som väl kommer till start är desto hetare.

Vasaloppssegraren Daniel Tynell är klar för helgens race över riksgränsen, liksom långloppsspecialisterna Jerry Ahrlin och Oscar Svärd.

– På förhand är det väl den trion som gör upp om segern. Men vi ska inte räkna bort Jörgen Aukland och Frode Estil från Norge. Dessutom har vi andra intressanta startande i Teodor Pettersson från Åsarna, Anders Högberg från Umeå och Rickard Andreasson från Mora.

– Just Teodor tror jag blir en kommande stjärna, säger Enarsson.

Förra årets segrare i Flyktingloppet, Petter Northug, får dock ingen möjlighet att försvara sin titel. Kungen från VM i Liberec befinner sig liksom Anders Aukland i Trondheim, där Holmenkollens världscupfemmil körs i helgen.

noterar vi att segraren i Tjejvasan den här vintern, Susanne Nyström, får hårt motstånd i form av Åsarnas Ida Olsson.

– Även bland damerna finns det en del norska namn att hålla ögonen på, även om det kanske inte handlar om de mest kända åkarna, säger Sten-Arne Enarsson som räknar med temperaturer kring nollstrecket lagom till loppet.

– Det blir ingen kyla i alla fall, snarare tvärtom. Men vad jag kan förstå slipper vi nederbörd, vilket talar för ganska gynnsamma förutsättningar trots allt.