Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Start för festen som varar ända över VM


Det är länge till skid-VM i Falun, men redan vid lunch i dag vill tänkta svenska medaljörer ha fått ett kvitto på var de står formmässigt. Kanske handlar det inte om att åka snabbast – i det fallet är åtminstone Johan Olsson övertydlig när vi pratar dan före dan: ”Jag ligger någonstans i septemberform och de andra spöar mig lätt på träning ...”

Så gick tongångarna en stund efter sista träningspasset här i Bruksvallarna, där det annars kryllar av skidåkare från många länder.

Snö är fortsatt en bristvara. Fyra kilometer konstsnö­bana som här i ”Bruks” är därför guld värd, både för skidlandslaget, övrig skidelit och inte minst för områdets näringsidkare, som behöver veckorna före jul för att få sin verksamhet att gå runt.

Gå runt kommer inte de fredagens startande göra i halvmils- och milloppet. Tvärt om kommer det köras fort i den mycket krävande banan. Jaktens utgångspunkter är högst olika.

Om vi för ytterligare ett ögonblick stannar upp vid 34-årige Johan Olsson söker han sina egna svar. Han kör nu fredag–lördag, men när det sedan ska åkas världscup, ja det avgör signalerna inifrån hans kropp. Efter 17 säsonger vet han vad som gäller och ransonerar sina framträdanden. Men att han kommer vara i toppform när det verkligen gäller kan vi vara övertygade om – förutsatt kroppen får vara hel förstås.

Charlotte Kalla spelar i samma division, men även hon fredag morgon lär ha ett ”pirr i magen”. Nu ska här presteras, om inte annat för en själv.

Där någonstans ligger ribban även för övriga A-landslaget. Det behöver inte gå superfort, men rytm och teknik ska sitta där och givetvis får ingen som vill till Kuusamo vara långt efter täten. Då osar det katt.

För rookies i grupperna bakom är läget ett annat. De måste visa form direkt och göra resultat. Det kan ge en plats till Kuusamo, men om inte dit så kanske till Lillehammer, vars tour andra advent öppnar upp för nio svenska herrar och damer. I VC-premiären får bara sex blå-gula plats.

Roligt vore om några yngre förmågor sticker upp och tar för sig redan här i Bruksvallarna. Det skulle få förbundskapten Richard Grip att jubla. Han ser ökad konkurrens som någonting jättepositivt och talanger finns – det visade fjolåret där både U23-laget och inte minst resultaten på junior-VM, där det haglade medaljer precis som i Sotji.

Så låt det bara börja nu: Härligheten och spänningen som kröns med en världscuptävling i Östersund veckan före VM och därefter 14 härliga februaridagar i Falun som grädde på moset.