Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starta eget – hur gör man?

Målar, snickrar, gjuter eller renoverar du? Eller kanske har du en helt annan hobby och går i tankar om att omvandla den till en verksamhet?

Här kan du läsa tips om vad du bör tänka på.

Staffan Oscarsson är rådgivare vid Nyföretagarcentrum, en ideell förening som samarbetar med kommuner, organisationer och privata finansiärer för att kunna erbjuda hjälp att starta företag. Under 2013 har Nyföretagarcentrum hjälpt 40 kunder i Strömsund med rådgivning och 13 har godkänts för att driva företag. Vad tycker då Staffan att det är bra att tänka på om man vill starta eget?

Vad kan man förvänta sig av den första tiden, efter att företaget har startats?

Det är ett omfattande arbete att starta upp och etablera ett företag. Det krävs som regel en stor arbetsinsats men det beror också på vilken typ av verksamhet det är.  

Vilken hjälp kan man få från Nyföretagarcentrum?

Nyföretagarcentrum ger kostnadsfri rådgivning under processen från affärsidé och till upprättandet av affärsplan inklusive olika budgetar och registrering av företaget. Bland annat. Kontakt upprättas också med Arbetsföremedlingen för bedömning om rätt till "starta eget bidrag". Fortsatt rådgivning ges sedan vid behov under de första åren.

Vilka är de vanligaste fällorna?

Att inte göra en seriös affärsplan där affärsidén och marknaden analyserats så att företaget kan drivas med vinst.

Att inte skaffa sig tillräcklig kunskap om skattebestämmelser, bokföring och marknadsföring eller att inte omge sig med den kunskapen.  

Vad, i övrigt, kan vara bra att tänka på?

Vilken företagsform lämpar sig bäst? Enskild firma eller aktiebolag. Vilka försäkringar behövs? Pensionsförsäkring, företagsförsäkring eller ansvarsförsäkring? Vissa verksamheter krävs det tillstånd för att få starta, exempelvis restaurangverksamhet. Det är bra att kolla upp vilka eventuella tillstånd som kan behövas. Skaffa en mentor som kan stödja dig.